Wykonanie
U mnie w domu kotlety mielone są bardzo lubiane przez dzieci. Gdy nie ma ich dłużej, to się dopytują kiedy mamusia
zrobi mięsko z
cebulką.
Składniki:( na 6 kotletów)400g
mięsa mielonego,1/2
cebuli,1
jajko,
bułka tarta,kilka łyżek
mleka,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Do miski wbić
jajko, dodać
mięso mielone,posolić, popieprzyć, dodać
majeranku i pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Posypać
bułką tartą, a po
bułce polać
mlekiem by zmiękła. Wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w
bułce tartej.
Kotlety włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem - są wtedy bardziej soczyste. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż nabiorą koloru. Jeżeli ktoś jeszcze nie ma wyczucia, może wyciągnąć jednego kotleta, przekroić go na pół i sprawdzić czy jest dosmażony.
Smacznego!!!