Wykonanie
Nie spodziewałam się, że ten klops tak wszystkim posmakuje! Zamieniłam tradycyjne mielone na pieczonego klopsa z dwóch powodów. Po pierwsze, chciałam urozmaicić nieco menu, a po drugie, chciałam trochę nagrzać mieszkanie, bo nie ma nic przyjemniejszego niż gorący piekarnik w zimne, zimowe dni. A że przy okazji klops był bardzo smaczny, to na pewno zachęciło mnie to do kolejnych prób z pieczeniami z mielonego .
500 g
mielonego mięsa wołowego4
jajka1 duża
cebula1
bułka1/2 szklanki
mleka do namoczenia
bułki1 łyżka
oleju2 łyżki
bułki tartej, plus dodatkowo do obtoczenia
pieprz i
sólPiekarnik nastawiamy na temp. 220 st C
Bułki namaczamy w
mleku i odciskamy. Drobno posiekaną
cebulę przysmażamy na
oleju. 3
jajka gotujemy na twardo. Do
mięsa dodajemy przysmażoną
cebule,
bułkę, 1
jajko. Dodajemy do smaku
pieprz i
sól. Dokładnie wyrabiamy masę i tworzymy z niej prostokąt o wymiarach 20 na 15 cm. Ugotowane
jajka układamy na prostokącie z
mięsa, jedno za drugim i przykrywamy je pozostałą częścią
mięsa, tak aby
jajka były w całości przykryte,
Mięso obtaczamy w
bułce tartej i umieszczamy na folii aluminiowej lekko natłuszczonej. Folię szczelnie zawijamy wokół klopsa i wkładamy do keksówki(lub naczynia żaroodpornego). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut, po czym odwijamy folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Klopsa można podawać na gorąco, polanego jakimś sosem, lub na zimno.Przepis na podstawie przepisu z książeczki z cyklu Poradnika domowego.