Wykonanie
Dziś przygotowując obiad postanowiłam postawić na tradycję. Bo tak to jest, że choć inne propozycje są przepyszne, to czasem największą radość (zwłaszcza u mojego
męża) wywołują... po prostu kotlety mielone :) Do tego ulubiona surówka np. z
ogórków kiszonych lub
marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj .
Składniki:500 g
mięsa mieloneg o np. wieprzowo-wołowego1
jajko2
kajzerki +
mleko do namoczenia
bułek1 1/2 mniejszej
cebuli1 łyżeczka
soli cebulowej Skworcu1/2 łyżeczki
pieprzubułka tartaolej do smażeniaulubiona surówkaPrzygotowanie:Wersja szybka: Do misy blendera z nożami wkładamy obraną
cebulę i porwane na mniejsze kawałki
bułki. Całość zalewamy
mlekiem (tylko tyle, by
bułki nasiąkły i były miękkie). Miksujemy do czasu, aż blender dokładnie poszatkuje
cebulę i rozdrobi
bułki. Wersja tradycyjna:
Bułki wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy
mlekiem, odstawiamy do namoczenia.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.Do dużej miski wkładamy 500 g
mięsa mielonego, posiekaną
cebulę i
bułkę. Następnie wbijamy całe
jajko i dodajemy 1 łyżeczkę
soli cebulowej i 1/2 łyżeczki
pieprzu.Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania
mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej
wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż
mięso nie będzie przywierać do dłoni.Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w
bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym
olejem. Smażymy z obu stron.Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego