Wykonanie
Przyszła
pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z
ziemniakami i surówką z
kapusty kiszonej .
Składniki:50 dag
mielonego mięsa wieprzowego1
jajko1 sucha
kajzerkamleko lub
woda do namoczenia
kajzerki1
cebulka1 ząbek
czosnku1 płaska łyżeczka
solipieprz do smaku
majeranek suszony
bułka tartaolej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kajzerkę zalewamy
wodą lub
mlekiem, a jak namoknie to dobrze odcisnąć.2.
Cebulkę obrać, posiekać drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości
oleju.3. Do
mięsa dodać 1
jajko, odciśniętą
bułkę,
cebulkę,zmiażdżony ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać
bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.4. Z masy
mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na
oleju.Smacznego!!!