ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Pieczeń można podać z dowolnym sosem, ja podałam z sosem chrzanowym.
1 kg mięsa mielonego
5 jajek ugotowanych na twardo
1 bułka czerstwa namoczona w mleku
3 ząbki czosnku (posiekany drobno)
1 cebula (pokroić w kostkę)
pieprz mielony
sól
tymianek suszony
majeranek
papryka czerwona mielona
2 łyżki oleju
3 jajka surowe
Na gorącym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, 3 surowe jajka, przyprawy i przesmażoną cebulę z czosnkiem.
Mięso wyrobić dłonią, doprawić do smaku.
Do wysmarowanej olejem blaszki przełożyć połowę masy mięsnej, ułożyć przez środek ugotowane jajka, następnie wyłożyć pozostałą część mięsa.
Piec 60 minut w 190 st.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/11/pieczen-rzymska.html