Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mężczyźnie nie odmówi się nigdy słabości do kotletów, no nie wiem, skąd się to w nich rodzi, ale miłość do smażonego
mięska, zawsze będzie w nich zakorzeniona, oni jakoś do sałatek na obiad nie są przekonani, więc do rzeczySkładniki 3-4 porcjepodwójna
pierś z kurczaka,2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnkuprzyprawa rosołowa, naturalna lub sklepowa jarzynowa ala
vegetażółtko,100 ml
mlekabułka tarta i
mąka do panierki
olej do smażenia800g
ziemniaków100 ml
mlekałyżeczka
koperku2 łyżeczki
masłakalafior2 łyżeczki
masłaPierś z kurczaka myjemy,pozbawiamy błon, kroimy na każdą na pół, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy
czosnkiem,
papryką i
przyprawą wielowarzywną tj. np
vegetą. Odstawiamy do lodówki.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, w wodzie do poziomu
kalafiora.
Kalafior gotuje się mniej więcej tyle co
ziemniaki, dlatego wstawiamy je razem.Sekret idealnych
ziemniaków : obrane i pokrojone, jeśli są duże,
ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek,
wody powinno być tyle aby lekko zakrywały
ziemniaki. Gotujemy je na dużym ogniu, pod przykryciem, kontrolujemy ich miękkość, po ok 15 minutach powinny być gotowe, wtedy zlewamy
wodę i odstawiamy, aby odstały pod przykryciem aby przeschły.Gdy
ziemniaki już dochodzą, rozgrzewamy
olej na patelni.wyciągamy
piersi z kurczaka z lodówki i panierujemy : w
mące,
żółtku roztłuczonym z
mlekiem i
bułce. W tej kolejności.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru, kotletów z piersi nie radzę przykrywać pokrywką, smażą się szybciej niż
schabowe, a nieprzykryte są bardziej chrupiące.Podczas
pieczenia mięsa, odparowane
ziemniaki ubijamy z
masłem i
mlekiem, dodajemy
koperek.
Kalafior nakładamy obok
pure na talerzach.Gdy
mięso będzie gotowe, nakładamy je do warzyw, a na zestawionej z kuchenki patelni roztapiamy
masło i polewamy sosem
kalafiora.Można dodać surówkę np taką ( właśnie ona jest na zdjęciu )Smacznego !
i mężczyzna zadowolony ; )Ps. a już niedługo coś więcej o przyprawach jakich używam. Dobre
przyprawy potrafią dodać smaku każdemu nawet niepozornemu daniu.
Powiązane notki:
Dyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNI