ßßß Cookit - przepis na Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą

Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mężczyźnie nie odmówi się nigdy słabości do kotletów, no nie wiem, skąd się to w nich rodzi, ale miłość do smażonego mięska, zawsze będzie w nich zakorzeniona, oni jakoś do sałatek na obiad nie są przekonani, więc do rzeczy
Składniki 3-4 porcje
podwójna pierś z kurczaka,
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
przyprawa rosołowa, naturalna lub sklepowa jarzynowa ala vegeta
żółtko,
100 ml mleka
bułka tarta i mąka do panierki
olej do smażenia
800g ziemniaków
100 ml mleka
łyżeczka koperku
2 łyżeczki masła
kalafior
2 łyżeczki masła
Pierś z kurczaka myjemy,pozbawiamy błon, kroimy na każdą na pół, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy czosnkiem, papryką i przyprawą wielowarzywną tj. np vegetą. Odstawiamy do lodówki.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, w wodzie do poziomu kalafiora. Kalafior gotuje się mniej więcej tyle co ziemniaki, dlatego wstawiamy je razem.
Sekret idealnych ziemniaków : obrane i pokrojone, jeśli są duże, ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek, wody powinno być tyle aby lekko zakrywały ziemniaki. Gotujemy je na dużym ogniu, pod przykryciem, kontrolujemy ich miękkość, po ok 15 minutach powinny być gotowe, wtedy zlewamy wodę i odstawiamy, aby odstały pod przykryciem aby przeschły.
Gdy ziemniaki już dochodzą, rozgrzewamy olej na patelni.
wyciągamy piersi z kurczaka z lodówki i panierujemy : w mące, żółtku roztłuczonym z mlekiem i bułce. W tej kolejności.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru, kotletów z piersi nie radzę przykrywać pokrywką, smażą się szybciej niż schabowe, a nieprzykryte są bardziej chrupiące.
Podczas pieczenia mięsa, odparowane ziemniaki ubijamy z masłem i mlekiem, dodajemy koperek. Kalafior nakładamy obok pure na talerzach.
Gdy mięso będzie gotowe, nakładamy je do warzyw, a na zestawionej z kuchenki patelni roztapiamy masło i polewamy sosem kalafiora.
Można dodać surówkę np taką ( właśnie ona jest na zdjęciu )
Smacznego !
i mężczyzna zadowolony ; )
Ps. a już niedługo coś więcej o przyprawach jakich używam. Dobre przyprawy potrafią dodać smaku każdemu nawet niepozornemu daniu.
Powiązane notki:
Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/26/sekrety-meskiej-uczty-kotlety-z-piersi-z-kurczaka-ziemniaczane-pure-i-kalafior-z-maslem-i-bulka-tarta