Wykonanie
Jest to wypróbowany przeze mnie od kilku lat przepis. Gdy według niego zrobiłam po raz pierwszy tą
rybną potrawę zaprzestałam poszukiwań innych przepisów na nią. Właśnie ten przypadł mi bardzo do gustu. Tak podana
ryba bardzo smakuje zarówno mojej rodzinie jak i moim gościom. Przepis pochodzi z książki
Aliny Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne" z
serii Biblioteczka Poradnika Domowego wyd. 2003r.
Składniki :1kg
filetów rybnych (z
morszczuka,
mintaja lub innej ulubionej
ryby)700 g
marchewki350 g
pietruszki150 g
selera350 g
cebuli¾ szklanki
olejuok. 200 g
koncentratu pomidorowego1 - 2
jajka3 - 4 łyżki
mąki25 - 30 g mielonej
papryki słodkiejsól,
cukier do smaku½ szklanki
wodyWykonanie :Filety kroimy na małe kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
mące, szybko zrumieniamy na rozgrzanym
oleju (¼ szklanki).
Marchewkę,
pietruszkę i
seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy resztę
oleju (½ szklanki) i podsmażamy
cebulę do zeszklenia. Wrzucamy przygotowane pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy mieloną
słodką paprykę, ½ szklanki
wody,
koncentrat pomidorowy, doprawiamy
solą,
cukrem i
pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną
rybą. Pozostawiamy na małym ogniu na płytce i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Ostudzoną potrawę wykładamy na półmisek i podajemy z
pieczywem. Najlepiej smakuje nam po ochłodzeniu w chłodziarce.