ßßß Cookit - przepis na RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

nazwa

Wykonanie

Jest to wypróbowany przeze mnie od kilku lat przepis. Gdy według niego zrobiłam po raz pierwszy tą rybną potrawę zaprzestałam poszukiwań innych przepisów na nią. Właśnie ten przypadł mi bardzo do gustu. Tak podana ryba bardzo smakuje zarówno mojej rodzinie jak i moim gościom. Przepis pochodzi z książki Aliny Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego wyd. 2003r.
Składniki :
1kg filetów rybnych (z morszczuka, mintaja lub innej ulubionej ryby)
700 g marchewki
350 g pietruszki
150 g selera
350 g cebuli
¾ szklanki oleju
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
1 - 2 jajka
3 - 4 łyżki mąki
25 - 30 g mielonej papryki słodkiej
sól, cukier do smaku
½ szklanki wody
Wykonanie :
Filety kroimy na małe kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, szybko zrumieniamy na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy resztę oleju (½ szklanki) i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Wrzucamy przygotowane pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną rybą. Pozostawiamy na małym ogniu na płytce i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Ostudzoną potrawę wykładamy na półmisek i podajemy z pieczywem. Najlepiej smakuje nam po ochłodzeniu w chłodziarce.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/RYBA-PO-GRECKU.html