Wykonanie
Wiele osób przygotowujących to danie zadaje sobie pewnie pytanie, skąd taka nazwa? Przyznam szczerze, że ja też. Kuchnia jednak tak często zadziwia swoimi nazwami sugerując coś zupełnie innego, że chyba nie zawsze warto zagłębiać się w etymologię znaczenia danego wyrazu. Najważniejsze, że danie jest proste, smaczne i ma rzeszę zwolenników w naszym
kraju. Bardzo wiele osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu.
Składniki:1 kg
filetów ryby ( u mnie
sola)2 średnie
marchewki1
pietruszka1 mały
seler2
cebule150 g
koncentratu pomidorowego,5 ziarenek
ziela angielskiego3
liście laurowe3
goździki6 ziarenek
pieprzu,
sól,
pieprz,
cukier...do smaku1/2 szklanki
wodyolej do smażenia
mąka2
jajkaSposób przygotowania:Gdy
ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimyW międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki
oliwy dodajemy startą
marchew,
pietruszkę i
seler.Solimy, przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy
wodą, dodajemy
przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną
cebulę, koncentrat,
cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie
ryby.
Do miseczki wybić
jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać
mąkę.
Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie
mące,
jajku a następie ponownie w
mące. Dzięki takiej panierce,
ryba się nie rozpadnie, a sama panierka wcale nie jest gruba.Do miski układamy warstwę upieczonej
ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy.
Ryba idealnie smakuje następnego dnia, choć znam osoby, której jedzą ją na ciepło....Polecam przepis i życzę smacznego!