ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 11
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filety rybne 1,5 kilogramów
marchewka 6 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 3 sztuk
cytryna 1 sztuk
olej według uznania
mąka według uznania
koncentrat pomidorowy według uznania
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowaną cytrynę pokropić na ćwiartki. Umyte, osuszone ryby podzielić na porcje, oprószyć sola oraz pieprzem, skropić sokiem z jednej ćwiartki cytryny i wstawić do lodówki na 20 minut.
Oczyszczone marchewki, pietruszki oraz seler pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną cebule grubo posiekać. Warzywa przesmażyć na oleju. Po kilku minutach wlać szklankę wrzącej wody, wycisnąć resztę cytryny, doprawić solą oraz pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodać mały koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Ryby obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnka z warzywami i chwile jeszcze dusić. Podawać na gorąco lub jako zimną przystawkę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11193/Ryba-po-grecku