ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku II

Ryba po grecku II

nazwa

Wykonanie

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj .
Składniki:
1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)
5 marchewek
4 cebule
2 pietruszki
1 seler
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek koncentratu pomidorowego
bulion (może być z kostki)
natka pietruszki
mąka
cukier
olej
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziare n ziela angielskiego
Spo sób przygotowania:
1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.
3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.
4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.
5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/04/ryba-po-grecku-ii.html