Wykonanie
1/2 kg
filetów rybnych bez ości (np.
dorsz)2
marchewki1
pietruszka1/2
selera2
cebule3 łyżki
koncentratu pomidorowegooliwa/olejsok z 1/2
cytrynynatka pietruszkimąka,
sól,
pieprz,
cukier, 3
liście laurowe,
ziele angielskie,
sok z cytrynyRybę posolić i skropić
sokiem z cytryny, otoczyć w
mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Warzywa obrać, umyć,
cebulę pokroić drobno,
marchewkę,
pietruszkę i
selera pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim
cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz i odrobinę
cukru (1/2 łyżeczki). Całość zalać niewielką ilością
wody. Dusić pod przykryciem 30 minut. Pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę poddusić. Usmażoną
rybę ułożyć na półmisku i obłożyć jarzynką.. udekorować.