Wykonanie
Opis :
Ryba po grecku to podobno jedno z ulubionych dań Polaków. Słyszałam o nim już jako nastolatka, ale w moim rodzinnym domu nigdy nie zostało przyrządzone i tym samym nie interesowałam się w jaki sposób jest powiązane z Grecją. Prawda jest podobno taka, że nazwa nie ma nic wspólnego z tym
krajem. Skąd pochodzi nazwa
ryby po grecku, tak naprawdę nie wiadomo. Jedno jest pewne, że to danie w 100% polskie, gdyż jadane tylko przez Polaków.W zeszłym roku pierwszy raz skosztowałam tej potrawy u koleżanki i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała, więc w tym roku zagościła na moim wigilijnym
stole. Idealne jako potrawa wigilijna, ale również jako przekąska.Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie. Przyrządza się je ze smażonych ryb i duszonych warzyw, a na koniec doprawia na
pomidorowo, aby nabrało charakterystycznego smaku.
Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno. W obu wersjach smakuje dobrze.Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis ogólny dostałam od koleżanki i dopracowałam go szczegółowo z małymi zmianamiIlość : 2 małe miseczki (ich łączna pojemność wynosiła ok. 1 , 6 l)Składniki Na Warstwę
Rybną :800 g
filetów rybnychsólpieprzsuszona
kolendrabazyliamąkaolej do smażeniaSkładniki Na Warstwę Warzywną :2 łyżki
oleju1 średnia
cebula (130 g)800 g
marchewki1 większa
pietruszka1/3 średniego
selera (250-300 g)1 szkl.
wodysok z 1
cytryny2
liście laurowe3
ziela angielskie2 łyżeczki suszonego
lubczyku3 średnio-czubate łyżki
koncentratu pomidorowego1 średnio-czubata łyżka
ketchupu2 łyżki
octu winnego1,5 łyżeczki
cukrusólpieprzPrzygotowanie
Filetów Rybnych :Całe filety przyprawić
solą,
pieprzem,
kolendrą i
bazylią.Obtoczyć z obu stron w
mące.Rozgrzać
olej na patelni.Usmażyć filety z obu stron (mogą być lekko zarumienione).Usmażone filety odkładać do wystudzenia.Przygotowanie Warzyw :
Marchew,
pietruszkę i
seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.W większym rondlu/garnku rozgrzać
olej.Dodać
cebulę i krótko przesmażyć, aby zeszkliła się.Dodać warzywa starte na tace.Przesmażać krótko ok. 3 min.Zalać
wodą.Wlać
sok z cytryny.Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i
lubczyk.Dusić na małym lub średnim płomieniu ok. 20 min. bez przykrycia,często mieszając, aby płyn w całości wyparował.Dodać
koncentrat pomidorowy oraz
ketchup.Wlać
ocet winny.Dodać
cukier.Wymieszać dokładnie.Dusić jeszcze ok. 5 min.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie Końcowe :Filety pokroić w większą kostkę (tak, aby łatwo nakładało się je na łyżkę wraz z warzywami).Warzywa i filety układać warstwami na przemian (dla ułatwienia możemy podzielić na równe części
ryby i warzywa, a następnie układać je w równych i możliwych dla rozmiarów miski porcjach).Przygotowana potrawę należy zostawić w lodówce na 1-2 dni, aby całość się przegryzła.Podawać na ciepło lub zimno (ja jedną miseczkę podałam na zimno, a zawartość drugiej podgrzałam i podałam na ciepło).