ßßß Cookit - przepis na Ryba Po Grecku

Ryba Po Grecku

nazwa

Wykonanie

Opis : Ryba po grecku to podobno jedno z ulubionych dań Polaków. Słyszałam o nim już jako nastolatka, ale w moim rodzinnym domu nigdy nie zostało przyrządzone i tym samym nie interesowałam się w jaki sposób jest powiązane z Grecją. Prawda jest podobno taka, że nazwa nie ma nic wspólnego z tym krajem. Skąd pochodzi nazwa ryby po grecku, tak naprawdę nie wiadomo. Jedno jest pewne, że to danie w 100% polskie, gdyż jadane tylko przez Polaków.
W zeszłym roku pierwszy raz skosztowałam tej potrawy u koleżanki i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała, więc w tym roku zagościła na moim wigilijnym stole. Idealne jako potrawa wigilijna, ale również jako przekąska.
Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie. Przyrządza się je ze smażonych ryb i duszonych warzyw, a na koniec doprawia na pomidorowo, aby nabrało charakterystycznego smaku.
Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno. W obu wersjach smakuje dobrze.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis ogólny dostałam od koleżanki i dopracowałam go szczegółowo z małymi zmianami
Ilość : 2 małe miseczki (ich łączna pojemność wynosiła ok. 1 , 6 l)
Składniki Na Warstwę Rybną :
800 g filetów rybnych
sól
pieprz
suszona kolendra
bazylia
mąka
olej do smażenia
Składniki Na Warstwę Warzywną :
2 łyżki oleju
1 średnia cebula (130 g)
800 g marchewki
1 większa pietruszka
1/3 średniego selera (250-300 g)
1 szkl. wody
sok z 1 cytryny
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki suszonego lubczyku
3 średnio-czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 średnio-czubata łyżka ketchupu
2 łyżki octu winnego
1,5 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Przygotowanie Filetów Rybnych :
Całe filety przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i bazylią.
Obtoczyć z obu stron w mące.
Rozgrzać olej na patelni.
Usmażyć filety z obu stron (mogą być lekko zarumienione).
Usmażone filety odkładać do wystudzenia.
Przygotowanie Warzyw :
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W większym rondlu/garnku rozgrzać olej.
Dodać cebulę i krótko przesmażyć, aby zeszkliła się.
Dodać warzywa starte na tace.
Przesmażać krótko ok. 3 min.
Zalać wodą.
Wlać sok z cytryny.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk.
Dusić na małym lub średnim płomieniu ok. 20 min. bez przykrycia,często mieszając, aby płyn w całości wyparował.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
Wlać ocet winny.
Dodać cukier.
Wymieszać dokładnie.
Dusić jeszcze ok. 5 min.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Końcowe :
Filety pokroić w większą kostkę (tak, aby łatwo nakładało się je na łyżkę wraz z warzywami).
Warzywa i filety układać warstwami na przemian (dla ułatwienia możemy podzielić na równe części ryby i warzywa, a następnie układać je w równych i możliwych dla rozmiarów miski porcjach).
Przygotowana potrawę należy zostawić w lodówce na 1-2 dni, aby całość się przegryzła.
Podawać na ciepło lub zimno (ja jedną miseczkę podałam na zimno, a zawartość drugiej podgrzałam i podałam na ciepło).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/ryba-po-grecku.html