Wykonanie
PDF
Ryba po grecku jest jedną z najprostszych ryb do przygotowania a zarazem jest bardzo smaczna. Wielu kojarzy się ze świętami, ale można ją zrobić na każdą okazję. Oto mój przepis na to wyjątkowe danie.Składniki:kilogram
filetu z rybypo ćwierć kg.
marchewki,
pietruszki,
selera,
cebuli.jeden
por3 - 4
pomidory lub
koncentrat pomidorowycukierocetsólpieprzziele angielskieliść laurowymąkaPrzygotowania:1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach,
por i
cebulę siekamy w pół talarki.2. Jeśli mamy
pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy .3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki
wody.4. Jeśli nie mamy
pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym w ok szklanki - półtorej
wody.5. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy.6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce
cukru i
octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.7.
Rybę kroimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy. Obtaczamy w
mące i smażymy na złoto.8. W dużym naczyniu układamy naprzemiennie: sos i warstwy
ryby aż do wyczerpania składników. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.RADA:
Rybę można także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym.Smacznego!!!PDF