ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

PDF
Ryba po grecku jest jedną z najprostszych ryb do przygotowania a zarazem jest bardzo smaczna. Wielu kojarzy się ze świętami, ale można ją zrobić na każdą okazję. Oto mój przepis na to wyjątkowe danie.
Składniki:
kilogram filetu z ryby
po ćwierć kg. marchewki, pietruszki, selera, cebuli.
jeden por
3 - 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
cukier
ocet
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
mąka
Przygotowania:
1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, por i cebulę siekamy w pół talarki.
2. Jeśli mamy pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy .
3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki wody.
4. Jeśli nie mamy pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym w ok szklanki - półtorej wody.
5. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce cukru i octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.
7. Rybę kroimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto.
8. W dużym naczyniu układamy naprzemiennie: sos i warstwy ryby aż do wyczerpania składników. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
RADA: Rybę można także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2014/01/ryba-po-grecku.html