Wykonanie
Ryba po Grecku, zazwyczaj podawana jest na zimno, ale ciepła też jest smaczna. Danie to zawsze gościło na Wigilijnym
stole u mojej mamy.Nie lubię smażyć
ryby... ale mam
męża, który mnie w tym wyręcza ;)Nie przepada On jednak za
Rybą po Grecku, bo jest z
cebulą, której On nie lubi, więc zawsze wyjada tylko
rybę, gdyż warzywa są przesiąknięte smakiem
cebuli.Moja mama zawsze robi
Rybę po Grecku z
cebulą, ja tym razem postanowiłam zastąpić ją
porem. Dla mojego
Męża była to wielka różnica i zjadał warzywka ze smakiem, a ja praktycznie nie czułam różnicy smakowej, więc jestem w stanie już zawsze robić to danie z
porem.
Składniki:600 g
filetów rybnych (świeżych lub mrożonych)
mąka do obtoczenia
ryby4
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
por1 ząbek
czosnku1
listek laurowy2
ziela angielskieok 2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszczypta
słodkiej paprykisól,
pieprz, odrobina
cukru; do smaku
Rybę posól, obtocz w
mące i usmaż z obu stron na rozgrzanym
oleju.
Marchew,
pietruszkę i
seler zetrzyj na tarce.
Por pokrój na talarki i razem z posiekanym
czosnkiem zeszklij na łyżce
oleju. Dodaj starte warzywa,
listek laurowy,
ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat, dopraw
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem.
Rybę ułóż na dnie głębokiego naczynia, pokryj warstwą warzyw i powtarzaj aż do skończenia składników. Warzywa powinny być ostatnią warstwą, tak żeby
ryba była całkowicie pokryta. Odstaw żeby smaki się przegryzły. Podawaj przybrane
natką pietruszki (ja akurat miałam tylko
koperek).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny