ßßß Cookit - przepis na Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

nazwa

Wykonanie

Ryba po Grecku, zazwyczaj podawana jest na zimno, ale ciepła też jest smaczna. Danie to zawsze gościło na Wigilijnym stole u mojej mamy.
Nie lubię smażyć ryby... ale mam męża, który mnie w tym wyręcza ;)
Nie przepada On jednak za Rybą po Grecku, bo jest z cebulą, której On nie lubi, więc zawsze wyjada tylko rybę, gdyż warzywa są przesiąknięte smakiem cebuli.
Moja mama zawsze robi Rybę po Grecku z cebulą, ja tym razem postanowiłam zastąpić ją porem. Dla mojego Męża była to wielka różnica i zjadał warzywka ze smakiem, a ja praktycznie nie czułam różnicy smakowej, więc jestem w stanie już zawsze robić to danie z porem.
Składniki:
600 g filetów rybnych (świeżych lub mrożonych)
mąka do obtoczenia ryby
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
ok 2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz, odrobina cukru; do smaku
Rybę posól, obtocz w mące i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce. Por pokrój na talarki i razem z posiekanym czosnkiem zeszklij na łyżce oleju. Dodaj starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat, dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem.
Rybę ułóż na dnie głębokiego naczynia, pokryj warstwą warzyw i powtarzaj aż do skończenia składników. Warzywa powinny być ostatnią warstwą, tak żeby ryba była całkowicie pokryta. Odstaw żeby smaki się przegryzły. Podawaj przybrane natką pietruszki (ja akurat miałam tylko koperek).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/ryba-po-grecku.html