Wykonanie
Rybę po grecku zna chyba każdy :)I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.Jeśli naszą
rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku.
Składniki:800g filetów z r yb mrożonych (dowolnych)1 duża
cebula3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora2 łyżki
koncentratu pomidorowegoliść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegosólpieprzcukiersłodka papryka2 łyżki
olejumąka - to obtoczenia
rybyWykonanie:
Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy,
pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na
oleju wcześniej obtaczając ją w
mące.
Cebulę kroimy w kostkę.
Por w półtalarki - podsmażamy na
oleju.
Marchew,
pietruszkę i
seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej
cebuli, dodajemy
przyprawy, podlewamy
wodą i dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (
solą,
pieprzem,
słodką papryką, szczyptą
cukru).
Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami.