ßßß Cookit - przepis na RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

nazwa

Wykonanie

Rybę po grecku zna chyba każdy :)
I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.
Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku.
Składniki:
800g filetów z r yb mrożonych (dowolnych)
1 duża cebula
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
biała część pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier
słodka papryka
2 łyżki oleju
mąka - to obtoczenia ryby
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę. Por w półtalarki - podsmażamy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/12/ryba-po-grecku.html