ßßß Cookit - przepis na Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem

Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
800 g filetów rybnych
Mąka do obtoczenia ryby
Sól
2 marchewki
1 pietruszka
1 por (biała część)
1 kawałek selera
2 średnie cebule
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ szklanki śmietany 18 %
2 saszetki oleju Kujawskiego z bazylią
Szczypta cukru
Listek laurowy pokruszony
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/ryba-po-kaszubsku-w-warzywami-i-biaym.html