Wykonanie
Pin It
Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym
stole. W tym roku
rybę po grecku postanowiłam zastąpić
rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w
białym winie i
śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej
ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .
Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g
filetów rybnychMąka do obtoczenia
rybySól2
marchewki1
pietruszka1
por (biała część)1 kawałek
selera2 średnie
cebule½ szklanki białego
wytrawnego wina½ szklanki
śmietany 18 %2 saszetki
oleju Kujawskiego z
bazyliąSzczypta
cukruListek laurowy pokruszony¼ łyżeczki zmielonego
ziela angielskiegoSólPieprzWykonanie:Warzywa obieramy,
cebulę kroimy w piórka,
pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na
oleju szklimy
cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy
wino,
śmietanę i
przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Rybę solimy, obtaczamy w
mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną
rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.