ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku to jedno z tych dań rybnych, na które czekam cały rok. Uwielbiam to danie, bo można je jeść na ciepło i na zimno.
1 kg filetów z dorsza
mąka do panierowania
olej do smażenia
4 cebule
500 g marchwi
pietruszka
mały kawałek selera
pół pora
szklanka przegotowanej wody
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, łyżka cukru, łyżeczka słodkiej papryki
Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę i pora pokroić w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, po tym czasie wrzucić resztę warzyw.
Podsmażyć 3 minuty, dolać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut.
Dodać koncentrat, sok z cytryny - jeśli jest za gęste dodać trochę wody jeszcze, chwilę smażyć, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, cukrem i słodką papryką.
Odstawić i przygotować rybę - można rybę przygotować w trakcie smażenia warzyw.
Filety pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, panierować w mące.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na dno głębszego naczynia wyłożyć trochę warzyw, które przykryć warstwą ryby - czynność powtórzyć, pamiętając by górną warstwą były warzywa.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/12/ryba-po-grecku.html