Wykonanie
Ryba po grecku to jedno z tych dań
rybnych, na które czekam cały rok. Uwielbiam to danie, bo można je jeść na ciepło i na zimno.
1 kg
filetów z dorszamąka do panierowania
olej do smażenia4
cebule500 g
marchwipietruszkamały kawałek
selerapół
poraszklanka przegotowanej
wodysłoiczek
koncentratu pomidorowego (200 g)
liść laurowy2 kulki
ziela angielskiegosok z połowy
cytrynysól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowy, łyżka
cukru, łyżeczka
słodkiej paprykiMarchewki,
pietruszki i
seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę i
pora pokroić w piórka.Na rozgrzany
olej wrzucić
cebulę i smażyć aż się zeszkli, po tym czasie wrzucić resztę warzyw.Podsmażyć 3 minuty, dolać szklankę
wody,
liść laurowy,
ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut.Dodać koncentrat,
sok z cytryny - jeśli jest za gęste dodać trochę
wody jeszcze, chwilę smażyć, po czym doprawić do smaku
solą,
pieprzem naturalnym i
ziołowym,
cukrem i
słodką papryką.Odstawić i przygotować
rybę - można
rybę przygotować w trakcie smażenia warzyw.Filety pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, panierować w
mące.Usmażyć na rozgrzanym
oleju.Na dno głębszego naczynia wyłożyć trochę warzyw, które przykryć warstwą
ryby - czynność powtórzyć, pamiętając by górną warstwą były warzywa.