Wykonanie
Ryba po grecku o tej
porze roku jest chyba najsmaczniejsza, bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzałe, pachnące latem kolorowe warzywa. Choć żaden Grek nie zna tej potrawy, u nas
ryba w sosie jarzynowo-
pomidorowym jest bardzo popularna. Równie smaczna na ciepło jak i na zimno. U mnie z dodatkiem
ziemniaków stanowi pyszne danie obiadowe. Istnieją różne warianty przygotowania tego dania, nam najbardziej smakuje
ryba smażona w panierce z
bułki tartej, najlepiej, by był to
dorsz lub inna
ryba o
białym mięsie. Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:
2 duże płaty -
filety dorsza ze skórą4
marchewki1
pietruszka1 mały
seler1 spora
cebula1/2
pora2
listki laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
soli2 spore szczypty
cukru1 łyżka
octupieprz,
słodka papryka150 g
koncentratu pomidorowego1
jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sok z cytrynyWykonanie:
Rybę umyć, poporcjować, osuszyć, spryskać
sokiem z cytryny, posolić, odstawić.Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora pokroić w półkrążki.
Cebulę pokroić i podsmażyć na
oleju. Gdy się zezłoci dodać starte warzywa i podsmażyć całość kilka minut razem.Warzywa podlać szklanką
wody, dodać
listek laurowy i ziarenka
ziela angielskiego, dusić do miękkości około 10 minut. Dodać resztę przypraw:
sól,
cukier,
ocet i
koncentrat pomidorowy.W międzyczasie
rybę obtoczyć w
jajku,
bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.Ułożyć w sosie i podgrzać razem, by
ryba przeszła smakiem warzyw.Smacznego!