Wykonanie
Jesień… Złota polska jesień. I jak na jesień przystało dużo koloru
pomarańczowego. Postanowiłam, przy okazji akcji kulinarnej tęcza smaków, przygotować
rybę po grecku. Pięknie oddaje kolor
pomarańczowy. Smakuje rewelacyjnie a ochota na tą potrawę chodziła za mną już od dobrych kilku dni.Mi osobiście smak tej potrawy kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to bowiem obowiązkowe danie na corocznej Wigilii u mojej mamy.
Składniki:kilka
marchewek (startych na tarce o dużych oczkach)2
pietruszki (starte na tarce o dużych oczkach)pól
selera (starte na tarce o dużych oczkach)2
cebule (drobno posiekanej)mały
koncentrat pomidorowyryba – u mnie filety z
mintaja, ale równie dobrze może być inna dowolna
ryba w postaci filetów lub kostek
bułka tartajajkosól,
pieprzprzyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
papryka słodka mielona,
pieprz czarny mielony
cukier (około 1 łyżeczki)4 łyżki
oliwy z oliwekRybę panierujemy w
soli,
jajku i
bułce tartej i smażymy na złoty kolor. W garnku dusimy pod przykryciem do miękkości
marchew,
pietruszkę,
cebulę i
selera z niewielką ilością posłodzonej
wody z
przyprawami (
zielem angielskim,
liściem laurowym,
papryką i
pieprzem). Dodajemy
koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. W płaskim naczyniu (u mnie blacha do pieczenia) układamy
rybę i na wierzch nakładamy warzywa. Wkładamy całość do lodówki aby warzywa „wsiąkły” w
rybę. Podajemy zimną ale równie dobrze smakuje na ciepło.Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej na durszlaku i na zmiksowani.pl (kolor
pomarańczowy).