Wykonanie
Ryba po grecku.. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim
stole w Święta, tak jest i tym razem.Przepis prosty i szybki, przygotowanie zajmie Wam około 40 minut.Smakuje świetnie po kilku dniach, więc można przygotować ją wcześniej i upchnąć w lodówce. :)Składniki :* 1 kg
ryby np.
mintaja,* 4
marchewki,* 2
pietruszki,* kawałek
selera,* 3
cebule,* 1
liść laurowy,* 2 ziarenka
ziela angielskiego,* 4 ziarenka
pieprzu czarnego,*
oliwa do smażenia,* 1/2 szklanki
mąki,* 1/2
cytryny,*
sól,
pieprz,* 1 łyżeczka
cukru,* kilka łyżek
koncentratu pomidorowego,* 1/2 szklanki
wody,Przygotowanie :Warzywa (poza
cebulą) obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki
oliwy, podsmaż warzywa przez kilka minut, następnie
posól, przykryj i duś na wolnym ogniu.
Rybę umyj, osusz, pokrój na kawałki,
skrop sokiem z cytryny, delikatnie
posól i popierz, obtocz w
mące.Przygotowaną
rybę podsmaż na złoty kolor z obu stron, zdejmij z patelni.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na
oleju po rybie, dodaj do warzyw.Wszystko wymieszaj, dodaj
wodę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
cukier oraz
koncentrat pomidorowy, duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie.Na półmisku lub w pojemniku, w którym ma być
ryba układaj warstwę
ryby na to warzywa aż do wyczerpania składników ( na wierzchu muszą być warzywa!).Tak przygotowaną
rybę wstaw do lodówki, można ją podawać na gorąco lub na zimno.Smacznego!
* Gwiazdka, którą widzicie na zdjęciach została zrobiona przez bardzo zdolną
Magdę !!Tutaj znajdziecie jej dzieła :)