ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku.

Ryba po grecku.

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku.. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem.
Przepis prosty i szybki, przygotowanie zajmie Wam około 40 minut.
Smakuje świetnie po kilku dniach, więc można przygotować ją wcześniej i upchnąć w lodówce. :)
Składniki :
* 1 kg ryby np. mintaja,
* 4 marchewki,
* 2 pietruszki,
* kawałek selera,
* 3 cebule,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziarenka ziela angielskiego,
* 4 ziarenka pieprzu czarnego,
* oliwa do smażenia,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/2 cytryny,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru,
* kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
* 1/2 szklanki wody,
Przygotowanie :
Warzywa (poza cebulą) obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż warzywa przez kilka minut, następnie posól, przykryj i duś na wolnym ogniu.
Rybę umyj, osusz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i popierz, obtocz w mące.
Przygotowaną rybę podsmaż na złoty kolor z obu stron, zdejmij z patelni.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oleju po rybie, dodaj do warzyw.
Wszystko wymieszaj, dodaj wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat pomidorowy, duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie.
Na półmisku lub w pojemniku, w którym ma być ryba układaj warstwę ryby na to warzywa aż do wyczerpania składników ( na wierzchu muszą być warzywa!).
Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki, można ją podawać na gorąco lub na zimno.
Smacznego!
* Gwiazdka, którą widzicie na zdjęciach została zrobiona przez bardzo zdolną Magdę !!
Tutaj znajdziecie jej dzieła :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/12/ryba-po-grecku_23.html