Wykonanie
W prost idealna na Święta czy Sylwestra. Zawsze smakowała mi ta potrawa, choć nie poznałam jej podczas mojego pobytu w Grecji. Okazuje się, że jest to typowy nasz polski wymysł. Szczerze nie wiem skąd połączenie
marchewki i
ryby, bo
ryby w Grecji są - nie wiem akurat czy
mintaje lub
dorsze, ale na pewno
marchewka nie jest sztandarowym greckim warzywem.Zatem nie wnikając bardziej w historię powstania tej jakże smakowitej mieszanki, która śródziemnomorską nutę ma tylko w nazwie ;) poznajcie mój debiut :)
SKŁADNIKI:1 kg
ryby (
mintaj),4
marchewki,2
pietruszki,kawałek
selera,3
cebule (w tym 1 czerwona),
pieprz czarny,
sól,
chilli,
liść laurowy,
ziele angielskie,
oliwa do smażenia,1/2 szklanki
mąki,1/2
cytryny,1 łyżka
cukru,malutki
koncentrat pomidorowy,1/2 szklanki
wody,
WYKONANIE:
Marchewkę oraz
pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy warzywa prze chwilkę, następnie solimy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie
rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny i przyprawione obtaczamy w
mące.
Ryba ma być podsmażona na złotawy kolor z obu stron. Na
oliwie, która pozostanie po smażeniu szklimy
cebulę i dodajemy ją do duszących się warzyw.Wszystko w garnku razem mieszamy, dodajemy
wodę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
chilli, koncentrat oraz
cukier.
Warzywną mieszankę dusimy na wolnym ogniu do miękkości.W większości przepisów przekłada się później
rybę warstwami na zmianę z warzywami. Ja po prostu pod koniec duszenia dodałam ją do warzyw, delikatnie, aby się
ryba nie połamała i podałam w misce bez przekładania warstwowego.Ot cała filozofia!!!SMACZNEGO !!!W nowym roku 2014 życzę Wam wszystkim Kochani więcej, więcej doznań i eksperymentów kulinarnych!!!HAPPY NEW YEAR!!!