ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku w polskim stylu...

Ryba po grecku w polskim stylu...

nazwa

Wykonanie

W prost idealna na Święta czy Sylwestra. Zawsze smakowała mi ta potrawa, choć nie poznałam jej podczas mojego pobytu w Grecji. Okazuje się, że jest to typowy nasz polski wymysł. Szczerze nie wiem skąd połączenie marchewki i ryby, bo ryby w Grecji są - nie wiem akurat czy mintaje lub dorsze, ale na pewno marchewka nie jest sztandarowym greckim warzywem.
Zatem nie wnikając bardziej w historię powstania tej jakże smakowitej mieszanki, która śródziemnomorską nutę ma tylko w nazwie ;) poznajcie mój debiut :)
SKŁADNIKI:
1 kg ryby (mintaj),
4 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
3 cebule (w tym 1 czerwona),
pieprz czarny, sól, chilli,
liść laurowy, ziele angielskie,
oliwa do smażenia,
1/2 szklanki mąki,
1/2 cytryny,
1 łyżka cukru,
malutki koncentrat pomidorowy,
1/2 szklanki wody,
WYKONANIE:
Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa prze chwilkę, następnie solimy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawione obtaczamy w mące. Ryba ma być podsmażona na złotawy kolor z obu stron. Na oliwie, która pozostanie po smażeniu szklimy cebulę i dodajemy ją do duszących się warzyw.
Wszystko w garnku razem mieszamy, dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, chilli, koncentrat oraz cukier. Warzywną mieszankę dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
W większości przepisów przekłada się później rybę warstwami na zmianę z warzywami. Ja po prostu pod koniec duszenia dodałam ją do warzyw, delikatnie, aby się ryba nie połamała i podałam w misce bez przekładania warstwowego.
Ot cała filozofia!!!
SMACZNEGO !!!
W nowym roku 2014 życzę Wam wszystkim Kochani więcej, więcej doznań i eksperymentów kulinarnych!!!
HAPPY NEW YEAR!!!
Źródło:http://alexandrascuisine.blogspot.com/2014/01/ryba-po-grecku-w-polskim-stylu.html