Wykonanie
Kotlety
rybne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na "piątkowy" obiad. W takich kotlecikach można przemycić
rybę, za którą dzieci nie przepadają, za to za kotlecikami wręcz przeciwnie. Robiłam te kotleciki z
ryby, która mi została z pieczenia w folii, ale można również wykorzystać
rybę mrożoną lub świeżą i zmielić w maszynce, bądź w blenderze.
500g
ryby np. morszuka,
dorsza,
mintajacebulabułka tarta (2 łyżki)
koperek1
jajkosól,
pieprzolejKotleciki można przygotować na 2 sposoby.1)
Rybę zmielić w maszynce do mielenia.2)
Rybę ugotować na parze lub upiec w folii w piekarniku i rozdrobnić widelcem.Następnie do
ryby, dodać pokrojoną drobno
cebulę,
koperek,
jajko,
bułkę tartą oraz doprawić
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić masę. Formować kotleciki i smażyć na rumiano na małej ilości
oleju.