Wykonanie
Jak kiedyś wspominałam
ryby często goszczą w moim domu. Są bardzo zdrowe i smaczne. Można je podawać na wiele sposobów. Tym razem zamiast tradycyjnego fileta przygotowałam kotleciki
rybne z pokrojonych w kostkę filetów
mintaja. Plusem takich kotletów są wyczuwalne kawałki
ryby, a nie masa rybna w zmielonym farszu. Wyszły wyjątkowo smaczne, więc polecam ich przygotowanie.
Składniki:500 gram mrożonej
ryby (u mnie jest to
mintaj)1
jajko1 mała
cebula3 czubate łyżki
bułki tartej2-3 łyżki pokrojonej
natki pietruszkisól,
pieprzDo smażenia:
olejRybę rozmrażamy. Kroimy na drobną kostkę i w garści ściskamy, aby odsączyć
wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
jajko,
bułkę tartą i
natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Obtaczamy każdy kotlecik w
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego