ßßß

Pulpety nie kojarzą mi się zbyt fajnie i szałowo. Nie wiem czemu, ale na myśl o nich przychodzi mi mdły obiad rodem ze szpitala, kiepskiego baru mlecznego czy szkolnej stołówki… A to niedobrze, i czas odczarować to niedoceniane (przynajmniej przeze mnie) danie. Spróbujcie mojej wersji ze świeżymi ziołami i super kokosowo-pieczarkowym sosem!PULPECIKI:500g mielonego mięsa z INDYKA (lub z kurczaka)100g STARTEGO SERA (najlepiej twardego – parmezan, cheddar etc)1 JAJKO2 ząbki CZOSNKU, przeciśniętego przez praskę1 łyżka SOSU SOJOWEGO3 łyżki świeżej, posiekanej PIETRUSZKISÓL I PIEPRZSOS:500g PIECZAREK20cm kawałek PORA200 ml MLECZKA KOKOSOWEGOSÓL I PIEPRZDO PODANIA:ULUBIONA KASZA (np gryczana, jęczmienna, bulgur…)RYŻ BASMATI/JAŚMINOWYMŁODE ZIEMNIACZKInie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!Por i pieczarki dzielimy wzdłuż na pól, następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, ser, czosnek, pietruszkę i sos sojowy, sól i pieprz. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pulpeciki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy ładnie się zrumienią, przekładamy je do osobnego garnka. Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na nią por i pieczarki. Smażymy aż warzywa zmiękną i przekładamy je do garnka z mięsem. Dolewamy mleko kokosowe, ok 50 ml wody i gotujemy ok 10minut na małym ogniu by sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętąPodziel się: