Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Pulpety nie kojarzą mi się zbyt fajnie i szałowo. Nie wiem
czemu, ale na myśl o nich przychodzi mi mdły obiad
rodem ze szpitala, kiepskiego baru
mlecznego czy szkolnej stołówki… A to niedobrze, i czas odczarować to niedoceniane (przynajmniej przeze mnie) danie. Spróbujcie mojej wersji ze świeżymi
ziołami i super
kokosowo-
pieczarkowym sosem!PULPECIKI:500g
mielonego mięsa z INDYKA (lub z
kurczaka)100g
STARTEGO SERA (najlepiej twardego –
parmezan,
cheddar etc)1
JAJKO2 ząbki
CZOSNKU, przeciśniętego przez praskę1 łyżka
SOSU SOJOWEGO3 łyżki świeżej, posiekanej
PIETRUSZKISÓL I
PIEPRZSOS:500g
PIECZAREK20cm kawałek
PORA200 ml
MLECZKA KOKOSOWEGOSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:ULUBIONA
KASZA (np gryczana, jęczmienna, bulgur…)
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY
MŁODE ZIEMNIACZKInie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!
Por i
pieczarki dzielimy wzdłuż na pól, następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Do miski przekładamy
mięso, dodajemy
jajko,
ser,
czosnek,
pietruszkę i
sos sojowy,
sól i
pieprz. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy pulpeciki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy ładnie się zrumienią, przekładamy je do osobnego garnka. Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy nieco
oliwy i wrzucamy na nią
por i
pieczarki. Smażymy aż warzywa zmiękną i przekładamy je do garnka z
mięsem. Dolewamy
mleko kokosowe, ok 50 ml
wody i gotujemy ok 10minut na małym ogniu by sos zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekany
koperek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąPodziel się: