Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Zmieszaj kilka pysznych składników w naczyniu żaroodpornym, przykryj, włóż do pieca i… daj
magii zadziałać! :) Dziś czarujemy
kurczaka,
paprykę i
rozmaryn. Dzięki przykryciu
mięso pozostaje soczyste a wokół niego tworzy się gęsty
paprykowy sos. Jakie proste a jaka petarda! Dla miłośników kuchni leniwej. I pysznej :)(2 duże porcje lub 4 mniejsze)4 PODUDZIA Z
KURCZAKA1 DUŻA CZERWONA lub
ŻÓŁTA PAPRYKA1 DUŻA
CEBULA2 ZĄBKI
CZOSNKU100ml
KONCENTRATU POMIDOROWEGO lub 250ml PASSATY POMIDOROWEJ2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO
ROZMARYNU1 łyżeczka SŁODKIEJ I
OSTREJ PAPRYKI W PROSZKU1-2 łyżki
OCTU BALSAMICZNEGO (opcjonalnie)3-4 łyżki
OLIWY Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO
ROZMARYNUPIECZONE ZIEMNIACZKI /
KASZA JĘCZMIENNA /
RYŻ DŁUGOZIARNISTYPIECZONE WARZYWAnie masz składników? szybko znajdziesz je tutaj!
Paprykę kroimy w ok 2cm plastry,
cebulkę w piórka,
czosnek siekamy drobno. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia Z PRZYKRYWKĄ!, dodajemy
oliwę,
ocet (jeśli używacie),
paprykę,
rozmaryn i mieszamy by pokryć warzywka równomiernie
przyprawami.
Między warzywami układamy podudzia z
kurczaka. W naczynku łączymy koncentrat z ok 100ml
wody (jeśli używacie passaty pomijamy ten etap),
sosem pomidorowym polewamy warzywa i
kurczaka. Doprawiamy całość
solą i
pieprzem, przykrywamy przykrywką i zapiekamy w 180* ok 60 minut (lub nieco dłużej,
kurczak powinien być miękki i z łatwością odchodzić od kości. By uzyskać przypieczoną skórkę warto 10 ostatnich minut dopiekać
kurczaka bez przykrycia (np na termoobiegu). Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym
rozmarynem. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąPodziel się: