ßßß



Zmieszaj kilka pysznych składników w naczyniu żaroodpornym, przykryj, włóż do pieca i… daj magii zadziałać! :) Dziś czarujemy kurczaka, paprykę i rozmaryn. Dzięki przykryciu mięso pozostaje soczyste a wokół niego tworzy się gęsty paprykowy sos. Jakie proste a jaka petarda! Dla miłośników kuchni leniwej. I pysznej :)(2 duże porcje lub 4 mniejsze)4 PODUDZIA Z KURCZAKA1 DUŻA CZERWONA lub ŻÓŁTA PAPRYKA1 DUŻA CEBULA2 ZĄBKI CZOSNKU100ml KONCENTRATU POMIDOROWEGO lub 250ml PASSATY POMIDOROWEJ2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO ROZMARYNU1 łyżeczka SŁODKIEJ I OSTREJ PAPRYKI W PROSZKU1-2 łyżki OCTU BALSAMICZNEGO (opcjonalnie)3-4 łyżki OLIWY Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO ROZMARYNUPIECZONE ZIEMNIACZKI / KASZA JĘCZMIENNA / RYŻ DŁUGOZIARNISTYPIECZONE WARZYWAnie masz składników? szybko znajdziesz je tutaj!Paprykę kroimy w ok 2cm plastry, cebulkę w piórka, czosnek siekamy drobno. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia Z PRZYKRYWKĄ!, dodajemy oliwę, ocet (jeśli używacie), paprykę, rozmaryn i mieszamy by pokryć warzywka równomiernie przyprawami. Między warzywami układamy podudzia z kurczaka. W naczynku łączymy koncentrat z ok 100ml wody (jeśli używacie passaty pomijamy ten etap), sosem pomidorowym polewamy warzywa i kurczaka. Doprawiamy całość solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką i zapiekamy w 180* ok 60 minut (lub nieco dłużej, kurczak powinien być miękki i z łatwością odchodzić od kości. By uzyskać przypieczoną skórkę warto 10 ostatnich minut dopiekać kurczaka bez przykrycia (np na termoobiegu). Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętąPodziel się: