Wykonanie
(2-3 porcje)
PIERSI Z KURCZAKA (ok 500g)MARYNATA:
MIÓD (3 łyżki)
CZOSNEK (1 mały ząbek, przeciśnięty)
MUSZTARDA SAREPSKA (4 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)SOK Z LIMONKI/CYTRYNY (1 łyżeczka)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU
SÓL PIEPRZDO PODANIA:PUREE ZIEMNIACZANE /
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI /
KASZA JĘCZMIENNAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!W miseczce łączymy składniki marynaty.
Filety z kurczaka dzielimy na pół i nacinamy z wierzchu na ukos. Przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 1-2h. Zamarynowate
mięso podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni 1-2 minuty z każdej strony po czym układamy na dnie żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty, posypujemy
papryką solą i
pieprzem. Naczynie przykrywamy (można folią aluminiową) i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190* przez ok 25 minut. W czasie pieczenia polewamy filety marynatą. Upieczone
mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok 5 minut i podajemy. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
zapiekanka z mielonym
indykiem,
pomidorami i
miętązapiekanka z
dynią,
kurczakiem i
rozmarynemwieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawiną