ßßß
(2-3 porcje)PIERSI Z KURCZAKA (ok 500g)MARYNATA:MIÓD (3 łyżki)CZOSNEK (1 mały ząbek, przeciśnięty)MUSZTARDA SAREPSKA (4 łyżki)OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)SOK Z LIMONKI/CYTRYNY (1 łyżeczka)SŁODKA PAPRYKA W PROSZKUSÓL PIEPRZDO PODANIA:PUREE ZIEMNIACZANE / RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI / KASZA JĘCZMIENNAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!W miseczce łączymy składniki marynaty. Filety z kurczaka dzielimy na pół i nacinamy z wierzchu na ukos. Przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 1-2h. Zamarynowate mięso podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni 1-2 minuty z każdej strony po czym układamy na dnie żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty, posypujemy papryką solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy (można folią aluminiową) i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190* przez ok 25 minut. W czasie pieczenia polewamy filety marynatą. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok 5 minut i podajemy. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
zapiekanka z mielonym indykiem, pomidorami i miętą
zapiekanka z dynią, kurczakiem i rozmarynem
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną