Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Zwykle gdy wracam do domu jestem już tak głodna, że włącza mi się syndrom ‚oj niewazne już co, zjem wszystko, byle już’. W dni „robocze” obiady powinny być „praktyczne”. Takie, które da się zrobić szybko, mimo, że totalnie nic Ci się już nie chce! I tu sprawdzają się moje ukochane ‚dania z patelni’.
Kurczaka z warzywnymi dodatkami robiłam już chyba na sto sposobów, całe szczęście ich nieskończona ilość jeszcze przede mną! Zaletą tego typu dania jest też to, że można po prostu pokroić wszystkiego „trochę więcej” i zostawić część na następny dzień lub wykorzystać do lunchboxa. Ważne, żeby dodać na koniec kilka fajnych
ziół, przypraw, dzięki
czemu całość nie będzie mdła niczym suchy
ryż z
kurczakiem ;)(2 porcje)350g
PIERSI Z KURCZAKA1/2 SZKLANKI
KASZY JĘCZMIENNEJ/BULGUR/KUSKUS/JAGLANEJ1 ZIELONA
CUKINIA (lub
bakłażan)2 ZĄBKI
CZOSNKU1/2
CZERWONEJ PAPRYKI1 GARŚĆ
ŚWIEŻEGO SZPINAKU (opcjonalnie)1/2 PĘCZKA
NATKI PIETRUSZKI1/2 PĘCZKA ŚWIEŻEJ
MIĘTY (opcjonalnie)1 ŁYŻKA MASŁA
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZKaszę gotujemy i odcedzamy.
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę,
paprykę i
cukinię w paseczki,
czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
kurczaka, smażymy do lekkiego zrumienienia i odkładamy na osobny talerzyk. Na wciąż nagrzaną patelnię dolewamy łyżkę
oliwy i przekładamy na nią warzywa. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy zmiękną, odparują i nieco się zrumienią dodajemy posiekany
czosnek (i
szpinak, jeśli go używamy). Gdy listki
szpinaku zwiędną i wyrażnie zmniejszą swą objętość, dodajemy
kurczaka, ugotowaną
kaszę i
masło. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, smażymy 2-3 minuty. Przed końcem smażenia dodajemy świeżo posiekane
zioła, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąPodziel się: