Wykonanie
Bardzo prosty i szybki sposób na obiad na kilka dni. Możecie użyć dowolnych
jabłek, ja użyłam papierówek z ogrodu :) Pamiętajcie by nie przesmażyć wstępnie polędwiczek na patelni i piec je pod przykryciem – dzięki temu
mięso powinno pozostać soczyste. Po wyjęciu z piekarnika warto podostawić je na kilka minut by lekko przestygło i ‚odpoczęło’ . Pyszne z
ziemniakami i
kaszami!(ok 6 porcji)1 DUŻA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA1 BIAŁA
CEBULA2-3
JABŁKA (najlepiej słodkie, miękkie, np papierówki)1
GRUSZKA2 łyżki
RODZYNEK2 ZĄBKI
CZOSNKU1 łyżka
MIODU150ml
BULIONU lub CYDRU1 łyżka
MĄKI (dowolnej – do oprószenia
mięsa)1 łyżeczka MASŁA
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Owoce myjemy i kroimy w plastry,
cebulkę w piórka.Polędwiczkę kroimy w ok 1 cm plasterki, rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy
mąką,
solą i
pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzewamy
oliwę i smażymy
mięso ok 1 minutę z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy nieco
oliwy, łyżeczkę
masła i wrzucamy na nią
jabłka,
gruszki,
rodzynki,
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy 4-5 minut aż
owoce zmiękną i lekko odparują. Dodajemy
miód i smażymy 1-2 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia z
mięsem. Podlewamy bulionem/cydrem.Żaroodporne naczynie przykrywamy przykrywką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 minut. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
szybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętą