ßßß Cookit - przepis na polędwiczki wieprzowe zapiekane z jabłkami, gruszkami i rodzynkami

polędwiczki wieprzowe zapiekane z jabłkami, gruszkami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki sposób na obiad na kilka dni. Możecie użyć dowolnych jabłek, ja użyłam papierówek z ogrodu :) Pamiętajcie by nie przesmażyć wstępnie polędwiczek na patelni i piec je pod przykryciem – dzięki temu mięso powinno pozostać soczyste. Po wyjęciu z piekarnika warto podostawić je na kilka minut by lekko przestygło i ‚odpoczęło’ . Pyszne z ziemniakami i kaszami!
(ok 6 porcji)
1 DUŻA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
1 BIAŁA CEBULA
2-3 JABŁKA (najlepiej słodkie, miękkie, np papierówki)
1 GRUSZKA
2 łyżki RODZYNEK
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 łyżka MIODU
150ml BULIONU lub CYDRU
1 łyżka MĄKI (dowolnej – do oprószenia mięsa)
1 łyżeczka MASŁA
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Owoce myjemy i kroimy w plastry, cebulkę w piórka.
Polędwiczkę kroimy w ok 1 cm plasterki, rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy mąką, solą i pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso ok 1 minutę z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy nieco oliwy, łyżeczkę masła i wrzucamy na nią jabłka, gruszki, rodzynki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 4-5 minut aż owoce zmiękną i lekko odparują. Dodajemy miód i smażymy 1-2 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia z mięsem. Podlewamy bulionem/cydrem.
Żaroodporne naczynie przykrywamy przykrywką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 minut. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętą
Źródło:http://thefoodtime.com/poledwiczki-wieprzowe-zapiekane-z-jablkami-gruszkami-i-rodzynkami