ßßß

Bardzo prosty i szybki sposób na obiad na kilka dni. Możecie użyć dowolnych jabłek, ja użyłam papierówek z ogrodu :) Pamiętajcie by nie przesmażyć wstępnie polędwiczek na patelni i piec je pod przykryciem – dzięki temu mięso powinno pozostać soczyste. Po wyjęciu z piekarnika warto podostawić je na kilka minut by lekko przestygło i ‚odpoczęło’ . Pyszne z ziemniakami i kaszami!(ok 6 porcji)1 DUŻA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA1 BIAŁA CEBULA2-3 JABŁKA (najlepiej słodkie, miękkie, np papierówki)1 GRUSZKA2 łyżki RODZYNEK2 ZĄBKI CZOSNKU1 łyżka MIODU150ml BULIONU lub CYDRU1 łyżka MĄKI (dowolnej – do oprószenia mięsa)1 łyżeczka MASŁAOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Owoce myjemy i kroimy w plastry, cebulkę w piórka.Polędwiczkę kroimy w ok 1 cm plasterki, rozbijamy lekko tłuczkiem i oprószamy mąką, solą i pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso ok 1 minutę z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy nieco oliwy, łyżeczkę masła i wrzucamy na nią jabłka, gruszki, rodzynki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 4-5 minut aż owoce zmiękną i lekko odparują. Dodajemy miód i smażymy 1-2 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając. Całość przekładamy do naczynia z mięsem. Podlewamy bulionem/cydrem.Żaroodporne naczynie przykrywamy przykrywką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 minut. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętą