Wykonanie
Dziś przestawiamy propozycję dla leniwych smakoszy. Nie ma szans, by się przepracować, a efekt jest, że... palce lizać. To danie praktycznie przyrządza się samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny
jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :)
Składniki80 dag pałek z
kurczaka,50 dag
jabłek,1 łyżka
miodu,3 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy,1 łyżka
curry lub wg. uznania,
sól,
pieprz,
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych
jabłek). Pałki solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz,
curry i
miód. Całość polewamy
oliwą. Tak zamarynowane
mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone
jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka po 10 minut z każdej strony :)