Wykonanie
Nim zdążę odpowiedzieć na zaproszenie na grilla, zwykle rozlega się głośne "hahahaha, no tak... przecież Ty nie jesz
mięsa!". Tutaj pewnie wielu zaskoczę- wegetarianie i weganie też mogą w pełni cieszyć się sezonem na grilla. Jedna z moich propozycji- grillowane warzywa z
tofu :)Dla tych, którzy jeszcze nigdy nie próbowali
tofu - jest to
twarożek sojowy otrzymywany z
mleka sojowego.
Składniki:1 kostka
tofu (180g)1
papryka1 mały
bakłażan1 mała
cukinia1
cebulaSkładniki na marynatę:2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkusólpieprzPrzygotowanie:
Bakłażana pokroić w kostkę i zamoczyć w osolonej wodzie co najmniej 30 min przed grillowaniem.
Tofu,
paprykę,
cukinię i
bakłażana również pokroić w kostkę,
cebulę w talarki, wrzucić wszystko do miski i dodać składniki na marynatę -
oliwę,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól,
pieprz. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min.Wszystkie warzywa razem z
tofu grillujemy na specjalnej aluminiowej tacce lub patelni na grilla (widoczna na zdjęciu) do momentu, aż się wszystko ładnie zarumieni i będzie miękkie.