Wykonanie
Uwielbiana przez moją rodzinkę moja własna wersja ratatouille. Przeważnie składa się ona z tych składników, ale można oczywiście skomponować własną wersję, ewentualnie niektóre składniki pominąć.Składniki:-2 małe
cukinie-jeden
bakłażan-
sól i
pieprz-
zioła prowansalskie-1-2 ząbki
czosnku-2
marchewki-2 łyżki
oleju kokosowego lub
oliwy z oliwek-1-2 duże
cebule-1/2-1 strąka
paprykiBakłażana umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić aż się "spoci". W garnku ( u mnie wyższa patelnia) podgrzać
olej lub
oliwę i wrzucić
marchewki pokrojone w plastry. Poddusić mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną w ósemkę
cebulę. Podsmażyć ją. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę. Po kolejnych 5 minutach obmytego i wytartego
bakłażana pokrojonego w cząstki (w zależności od wielkości każdy plaster kroimy na 4, 6 lub więcej części). Pod koniec dodajemy umytą, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry
cukinię (ze skórą) i dusimy chwilę aż zmięknie. Na końcu dodajemy zmiażdżony
czosnek. Przyprawić
ziołami prowansalskimi,
pieprzem i odrobiną
soli-do smaku.Można serwować jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Oliwy w miarę potrzeby można dolać więcej. Ja zaczynam smażyć na
oleju kokosowym, a później dolewam jeszcze
oliwę z oliwek.
Smacznego!:)