Wykonanie
Jednak bardziej chyba z grilla, bo zawsze powtarzam, że to samo jedzenie na świeżym powietrzu smakuje absolutnie lepiej. Ale nie zawsze jest okazja na grila, nie zawsze pogoda i czas. Wtedy przepraszamy się z zapomnianym piekarnikiem i pieczemy, ku jego radości mam nadzieję, bo w końcu udomowiony jest, potrzebujący tego ciepła wewnętrznego, które sam zresztą
daje.A później zajadamy się tymi warzywami, pysznie i zdrowo. I koloru sporo, bo warzyw jest dużo, różnorodnych. Dodatek słodkiego sosu
chili powoduje, że smaki się dopełniają, są dardzo dobrze skomponowane. Warzywa nie są ostre, nie są słodkie, są po prostu idealne.
Składniki:1
bakłażan2
cukinie2
cebule2
paprykisólpieprz1 łyżeczka
tymianku1 płaska łyżeczka
czosnku suszonego2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oliwy + do posmarowania blachy2 łyżki słodkiego sosu
chilliPrzygotowanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy ręczniczkiem i kroimy w plastry. Każdy z nich solimy z obydwu stron i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie spłukujemy każdy plaster i jeszcze raz wycieramy. Obsypujemy
czosnkiem i
tymiankiem.
Cukinię,
paprykę i
cebulę kroimy na kawałki (niewielkie jeśli do piekarnika, spore, jeśli na grilla). Wkładamy do dużej miski.Z
oliwy,
soku z cytryny, reszty
czosnku i
tymianku,
soli i
pieprzu robimy marynatę. Wlewamy do miski z warzywami i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Na blachę układamy papier do pieczenia, skrapiamy odrobiną
oliwy. Układamy warzywa, odsączając je nieco z marynaty. Kładziemy też
bakłażana. Pieczemy, w zależności od wielkości kawałków, do zarumienienia się, ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy słodki sos
chili i delikatnie mieszamy. Wkładamy blachę do piekarnika na 5-10 minut.Smacznego :)