ßßß Cookit - przepis na KREM Z CUKINII Z PAPRYKĄ

KREM Z CUKINII Z PAPRYKĄ

nazwa

Wykonanie

Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie „dogaduje” się z innymi warzywami. Tym razem proponuję krem z cukinii „zabarwiony” smakiem papryki, a do tego grillowane mięso z kurczaka.
Uwaga:)
Można przygotować sobie „bazę” kremu z cukinii: pokrojona cebula + utarta cukinia ugotowane razem, zmiksowane i doprawione delikatnie solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę zawekować i potem przed podaniem doprawiać ją wedle upodobań: koncentratem pomidorowym, tapenadą z czarnych oliwek lub suszonych pomidorów, sosem pesto, ulubionymi ziołami… Możliwości jest tak dużo, że ten sam krem z cukinii może smakować inaczej każdego dnia. Zachęcam do „puszczenia wodzy fantazji” ;)
Składniki:
2 duże żółte cukinie (ze skórką) – pokrojone w dużą kostkę
2 cebule – pokrojone w dużą kostkę
1 papryka (czerwona/pomarańczowa/żółta) – pokrojona w dużą kostkę
1-2 ząbki czosnku – posiekane
1 papryczka chilli (opcjonalnie) – drobno pokrojona
1 litr wywaru warzywnego lub rosołu (bez tłuszczu)
6-8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
sok z cytryny
pierś z kurczaka przyprawiona do smaku i upieczona na grillu (lub usmażona)
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebule, papryki i czosnek i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli jest zbyt gęsta można dolać odrobinę przegotowanej wody.)
Podawać z kurczakiem pokrojonym w cienkie paseczki.
Smacznego:)
Zobacz także krem z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów
oraz krem z cukinii na zimno :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/18/krem-z-cukinii-z-papryka