Wykonanie
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie „dogaduje” się z innymi warzywami. Tym razem proponuję krem z
cukinii „zabarwiony” smakiem
papryki, a do tego grillowane
mięso z kurczaka.Uwaga:)Można przygotować sobie „bazę” kremu z
cukinii: pokrojona
cebula + utarta
cukinia ugotowane razem, zmiksowane i doprawione delikatnie
solą i
pieprzem. Tak przygotowaną zupę zawekować i
potem przed podaniem doprawiać ją wedle upodobań:
koncentratem pomidorowym, tapenadą z czarnych
oliwek lub
suszonych pomidorów,
sosem pesto, ulubionymi
ziołami… Możliwości jest tak dużo, że ten sam krem z
cukinii może smakować inaczej każdego dnia. Zachęcam do „puszczenia
wodzy fantazji” ;)Składniki:2 duże żółte
cukinie (ze skórką) – pokrojone w dużą kostkę2
cebule – pokrojone w dużą kostkę1
papryka (czerwona/pomarańczowa/żółta) – pokrojona w dużą kostkę1-2 ząbki
czosnku – posiekane1
papryczka chilli (opcjonalnie) – drobno pokrojona1 litr
wywaru warzywnego lub rosołu (bez tłuszczu)6-8 łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprzsok z cytrynypierś z kurczaka przyprawiona do smaku i upieczona na grillu (lub usmażona)Wykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Wrzucić
cebule,
papryki i
czosnek i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojone
cukinie, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.Zupę zmiksować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. (Jeśli jest zbyt gęsta można dolać odrobinę przegotowanej
wody.)Podawać z
kurczakiem pokrojonym w cienkie paseczki.Smacznego:)
Zobacz także krem z
cukinii z dodatkiem
suszonych pomidoróworaz krem z
cukinii na zimno :)