Wykonanie
Kurczak pieczony w
piwie z
jabłkami i
rozmarynemBardzo proste jednogarnkowe danie dla całej rodzinki. Wystarczy wrzucić wszystko do jednego naczynia do pieczenia i poczekać na kanapie aż obiad się
zrobi.
Kurczak pieczony w
piwie jest soczysty,
jabłka nadają mu nieco
słodyczy, a
rozmaryn niesamowitego aromatu. Bardzo smaczna kompozycja smaków. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:1 całego
kurczaka1 butelkę niepasteryzowanego
jasnego piwa3
jabłka4 gałązki
rozmarynuok. 20
młodych ziemniaczków1
cebulę4 ząbki
czosnku1 szklankę
bulionu3 duże łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzKurczaka umyj, osusz,
posól i popieprz. Idealnie byłoby, gdyby to był ptak z wolnego wybiegu, różnica w smaku jest spora, więc warto zainwestować. Rozgrzej
oliwę na patelni, obsmaż
kurczaka z obu stron po ok. 3 minuty, żeby nabrał złotego koloru. Na głęboką blachę/naczynie żaroodporne wrzuć ziemniaczki, pokrojoną w ćwiartki
cebulę, zgniecione
bokiem noża ząbki
czosnku (mogą być w łupinkach), przekrojone na pół 2
jabłka, 3 gałązki
rozmarynu. Trzecie
jabłko potnij na ćwiartki i wsadź do środka
kurczaka razem z 1 gałązką
rozmarynu. Następnie ułóż
kurczaka na ziemniakach i
jabłku. całość zalej
bulionem i
piwem. Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny, w ciągu pieczenia obróć
kurczaka ok. 4
razy, żeby równo się opiekał i był na pewno soczysty. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu z grillem z góry, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Do
kurczaka z ziemniaczkami i pieczonym
jabłkiem możesz podać
konfiturę z
żurawiny, będzie idealnie pasowała. Smacznego!