Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Curry, czyli danie ekspresowe z dodatkiem warzyw,
mięsa lub
ryby,
mleka kokosowego i pasty
curry. Obiad codzienny. Lubię.(3-4 porcje)500g
PIERSI Z KURCZAKA lub
INDYKA1
CZERWONA CEBULKA1 OPAKOWANIE
MROŻONYCH WARZYW NA PATELNIĘ (lub 1/2
CUKINII + 1
CZERWONA PAPRYKA + 1/2
BROKUŁA + 1 MAŁA
MARCHEWKA)1 ZĄBEK
CZOSNKUGARŚĆ
ŚWIEŻEGO SZPINAKU (opcjonalnie)1 łyżeczka ZIELONEJ/ŻÓŁTEJ PASTY
CURRY200ml
MLEKA KOKOSOWEGO1 łyżeczka
SOSU SOJOWEGOOLIWA Z OLIWEK/OLEJ
KOKOSOWYSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/BRĄZOWYSZENE
CHLEBKI PITAŚWIEŻA BAZYLIA/KOLENDRANa patelni rozgrzewamy oliwę/olej
kokosowy, dodajemy
cebulkę i smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Następnie dodajemy
mrożone warzywa ( jeśli używamy świeżych-
cukinię i
marchewkę uprzednio kroimy w plasterki,
paprykę w paseczki,
brokuł dzielimy na cząstki) i smażymy kilka minut aż odparują i lekko się zrumienią.
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w ok 1,5cm kostkę. Warzywa zsuwamy na boki patelni, dodajemy dodatkową łyżkę
oliwy i przekładamy na patelnię pokrojonego
kurczaka, przeciśnięty przez praskę
czosnek i pastę
curry. Smażymy 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Gdy
mięso się zrumieni przekładamy całość do osobnego garnka. Dodajemy posiekany
szpinak (jeśli go używamy),
mleczko kokosowe,
sos sojowy i ok 1/3 szklanki
wody. Całość gotujemy 6-8 minut by sos lekko zgęstniał. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe!
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąsupersoczysta pieczona
wołowina w
sosie barbecuesoczyste
polędwiczki wieprzowe z
rukolą,
pomidorami i
sosem musztardowymPodziel się: