ßßß


Curry, czyli danie ekspresowe z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby, mleka kokosowego i pasty curry. Obiad codzienny. Lubię.(3-4 porcje)500g PIERSI Z KURCZAKA lub INDYKA1 CZERWONA CEBULKA1 OPAKOWANIE MROŻONYCH WARZYW NA PATELNIĘ (lub 1/2 CUKINII + 1 CZERWONA PAPRYKA + 1/2 BROKUŁA + 1 MAŁA MARCHEWKA)1 ZĄBEK CZOSNKUGARŚĆ ŚWIEŻEGO SZPINAKU (opcjonalnie)1 łyżeczka ZIELONEJ/ŻÓŁTEJ PASTY CURRY200ml MLEKA KOKOSOWEGO1 łyżeczka SOSU SOJOWEGOOLIWA Z OLIWEK/OLEJ KOKOSOWYSÓL I PIEPRZDO PODANIA:RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/BRĄZOWYSZENE CHLEBKI PITAŚWIEŻA BAZYLIA/KOLENDRANa patelni rozgrzewamy oliwę/olej kokosowy, dodajemy cebulkę i smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Następnie dodajemy mrożone warzywa ( jeśli używamy świeżych- cukinię i marchewkę uprzednio kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, brokuł dzielimy na cząstki) i smażymy kilka minut aż odparują i lekko się zrumienią. Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w ok 1,5cm kostkę. Warzywa zsuwamy na boki patelni, dodajemy dodatkową łyżkę oliwy i przekładamy na patelnię pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażymy 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso się zrumieni przekładamy całość do osobnego garnka. Dodajemy posiekany szpinak (jeśli go używamy), mleczko kokosowe, sos sojowy i ok 1/3 szklanki wody. Całość gotujemy 6-8 minut by sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętą
supersoczysta pieczona wołowina w sosie barbecue
soczyste polędwiczki wieprzowe z rukolą, pomidorami i sosem musztardowymPodziel się: