Wykonanie
Takie szybkie ‚curry’ czyli
kurczak czy
indyk w
mleku kokosowym stoi tuż obok słodko kwaśnego czy innego z patelni- z warzywami, jeśli chodzi o ultraszybkie potrawy do zrobienia w ciągu tygodnia. Bez problemu można zapakować je do lunchboxa z
ryżem,
kaszą czy
makaronem sojowym. Nawet na zimno smakują nieźle ;)(3-4 porcje)500g PIERSI Z
INDYKA lub
KURCZAKA1 ZIELONA
CUKINIA1/2
CZERWONEJ PAPRYKI1 ząbek
CZOSNKU1 łyżeczka POSIEKANEGO
IMBIRU250ml
MLECZKA KOKOSOWEGO1 łyżeczka
CURRY W PROSZKU1 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY/LIMONKI1 łyżeczka
SOSU SOJOWEGOOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/BRĄZOWY
MAKARON SOJOWY/UDONŚWIEŻO POSIEKANA KOLENDRA/PIETRUSZKAPOSIEKANE I PODPRAŻONE ORZESZKI ZIEMNE/SEZAMnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Mięso kromy w paseczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy
curry, sok z cytryny/limonki, posiekany
imbir, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sos sojowy,
oliwę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.W międzyczasie
cukinię i
paprykę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy i smażymy warzywa ok 5-6 minut.Do warzyw dodajemy
mięso (wraz z marynatą) i obsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy
indyk się zrumieni dolewamy
mleczko kokosowe, doprawiamy
solą,
pieprzem (i
chilli – jeśli używamy ).Gotujemy jeszcze kilka minut by sos lekko zgęstniał. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar