ßßß

Takie szybkie ‚curry’ czyli kurczak czy indyk w mleku kokosowym stoi tuż obok słodko kwaśnego czy innego z patelni- z warzywami, jeśli chodzi o ultraszybkie potrawy do zrobienia w ciągu tygodnia. Bez problemu można zapakować je do lunchboxa z ryżem, kaszą czy makaronem sojowym. Nawet na zimno smakują nieźle ;)(3-4 porcje)500g PIERSI Z INDYKA lub KURCZAKA1 ZIELONA CUKINIA1/2 CZERWONEJ PAPRYKI1 ząbek CZOSNKU1 łyżeczka POSIEKANEGO IMBIRU250ml MLECZKA KOKOSOWEGO1 łyżeczka CURRY W PROSZKU1 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY/LIMONKI1 łyżeczka SOSU SOJOWEGOOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/BRĄZOWYMAKARON SOJOWY/UDONŚWIEŻO POSIEKANA KOLENDRA/PIETRUSZKAPOSIEKANE I PODPRAŻONE ORZESZKI ZIEMNE/SEZAMnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Mięso kromy w paseczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy curry, sok z cytryny/limonki, posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.W międzyczasie cukinię i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy warzywa ok 5-6 minut.Do warzyw dodajemy mięso (wraz z marynatą) i obsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy indyk się zrumieni dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem (i chilli – jeśli używamy ).Gotujemy jeszcze kilka minut by sos lekko zgęstniał. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar