ßßß


Pulpeciki wołowe w wersji lekko orientalnej – z sezamem, imbirem, w sosie sojowym z miodem. Szybkie w przygotowaniu, wystarczy jedna patelnia i pół godziny ! Ja lubię je z makaronem pszennym ‚soba’ ale świetnie smakować będą też np z ryżem. Przed podaniem możecie posypać posiekaną pietruszką chrupiącymi kiełkami słonecznika :)500g mielonego mięsa wołowego (lub innego – wieprzowego lub z indyka)2 ząbki czosnku1 jajko1 cebulka szalotka, posiekana1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sezamuolej sezamowy / oliwa z oliwekmąka ziemniaczana (ew pszenna – do obtoczenia pulpecików)sól i pieprzSOS:1/3 szklanki sosu sojowego3 łyżki octu ryżowego3-4 łyżki miodu2 łyżki oleju sezamowegoDO PODANIA:makaron ryżowy/sojowy/pszennyryż basmati/jaśminowyświeża pietruszka/kolendrakiełki słonecznikasezamnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sezam, sos sojowy, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki dużą łyżką lub dłonią. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je delikatnie w mące.Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy/oliwę. Smażymy pulpeciki 1-2 minuty z każdej strony – na złotobrązowy kolor.W osobnym naczynku łączymy składniki sosu.Gdy mięso równomiernie się obsmaży, zmniejszamy ogień i dolewamy sos. Całość podgrzewamy 8-10 minut co jakiś czas mieszając, by ocet odparował a sos zgęstniał. Podajemy z makaronem lub ryżemPrzed podaniem warto posypać całość dodatkowa porcja sezamu, kiełkami lub świeżą pietruszką czy kolendrą.Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar