ßßß

(3-4 porcje)1 DUŻA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKAMLEKO KOKOSOWE (300ml)1 BAKŁAŻAN1 CEBULACZOSNEK (2 ząbki)CURRY W PROSZKU (3 łyżeczki)CZERWONA PASTA CURRY (opcjonalnie) (pół łyżeczki)CZERWONA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)KURKUMA (pół łyżeczki)SUSZONY IMBIR (łyżeczka)GAŁKA MUSZKATOŁOWA (pół łyżeczki)PIEPRZ CZERWONY ZIARNISTY (łyżeczka)CUKIER TRZCINOWY (opcjonalnie) (łyżeczka)SOK Z 1/2 LIMONKI (lub z cytryny)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA:RYŻ BRĄZOWY / RYŻ BASMATI / KUSKUSKurczaka i bakłażana kroimy w ok 2cm kostkę, wrzucamy do 2 osobnych naczyń. Bakłażana posypujemy obcifie solą*, do mięsa dodajemy przyprawy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kurczaka (wraz z marynatą), smażymy kilka minut by lekko się przyrumienił i przekładamy całość do garnka. Bakłażana dokładnie płuczemy, skrapiamy oliwą, przesmażamy na patelni 2-3 minuty i przekładamy do kurczaka. Dodajemy pokruszone ziarenka czerwonego pieprzu, dolewamy mleko kokosowe**, doprawiamy solą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Gotowe!*to ważne, sól wyciąga z bakłażana niefajną gorycz; po kilku minutach zauważymy na nim kropelki wody.**mleko z puszki zazwyczaj się „rozwarstwia”, jeśli wolimy gęstsze curry, odlewamy wodę kokosową i dodajemy tylko gęstą część
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar