ßßß

1 DUŻA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA3-4 PAPRYKI, różnokolorowe1 CZERWONA CEBULKA2 ZĄBKI CZOSNKUPOMIDORY Z PUSZKI (1 puszka)1 ZIEMNIAK/ BATATKONCENTRAT POMIDOROWY (1 łyżka)SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1 płaska łyżeczka)WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (szczypta)SEZAM (jasny, czarny lub oba) (ok 1 łyżeczka)SOS SOJOWY (2 łyżki)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA:RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/BRĄZOWYŚWIEŻA BAGIETKAŚWIEŻA PIETRUSZKA, posiekanaMięso oczyszczamy z błonek. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, cebulkę obieramy. Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę. (cebulkę drobniej). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 7-8 minut i przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka, dodajemy dodatkową ilość oliwy, przyprawy i sezam. Smażymy kilka minut by mięso ładnie się zrumieniło, o czym przekładamy je do garnka z warzywami. Dodajemy koncentrat, sos sojowy, pomidory, pokrojonego w ok 1cm kostkę ziemniaka, zalewamy ok 3/4 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok 30 minut (by sos zgęstniał a ziemniaczki były miękkie). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar