ßßß
(2 porcje)PIERŚ Z INDYKA/lub kurczaka (ok 300g)CZOSNEK (2 ząbki)SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (ok 10szt)1 CZERWONA PAPRYKA1 BARDZO DOJRZAŁY POMIDORSŁODKA PAPRYKA W PROSZKU, OREGANO, CZOSNEK (po 1 łyżeczce)SEZAM (2 łyżki)ZIARENKA CZARNUSZKI (opcjonalnie 1 łyżeczka)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZWYKAŁACZKIDO PODANIA:RYŻ / KASZA JĘCZMIENNA, ZIEMNIACZKIŚWIEŻY SZPINAKIndyka nacinamy w poprzek (by powstał 2 razy cieńszy płat mięsa), układamy na desce do krojenia i ubijamy tłuczkiem by uzyskać jak najcieńszy filet. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, i pieprzem. Posypujemy oregano i papryką. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na filecie. Całość zwijamy jak najciaśniej w roladę, spinając końce wykałaczkami. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypujemy czosnkiem, sezamem i czarnuszką. Dookoła układamy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek i zapiekamy w 200* ok 40minut*.Wyjmujemy z piekarnika, mięso przekładamy na deskę do krojenia, paprykę wraz z powstałym sosem przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy (sos nie musi być idealnie gładki). Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy w ugotowanym wcześniej ryżem, całość polewamy sosem. Gotowe!*warto położyć na naczyniu z mięsem folię aluminiową, by zachować jego soczystość, ostatnie 5-10 minut na termoobiegu bez folii pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar