ßßß


Takie mięsne pulpeciki kojarzą mi się głównie z wycieczkami do IKEI ;) ostatnio mam jednak wrażenie że ich jakość radykalnie się pogorszyła… Lepsze domowe ! A te nie wymagają wcale dużego wysiłku. A do nich.. super domowy sos BBQ z żurawinami. Są naprawdę pyszne, świetnie pasują do pieczonych ziemniaczków z rukolą lub domowych frytek(4 porcje)ok 500g MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO (ew wieprzowego lub z indyka)1 CEBULKA, drobniutko posiekana3 ZĄBKI CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka MIELONEGO IMBIRU1 łyżeczka CURRY I KMINU RZYMSKIEGO (opcjonalnie)1 łyżka MUSZTARDY1 JAJKOSÓL I PIEPRZOLEJ SEZAMOWY / ew OLIWA Z OLIWEK (do smażenia)SOS:150ml KECZUPU2-3 łyżki KONFITURY ŻURAWINOWEJ2 łyżki SOSU SOJOWEGO2 łyżki OCTU BALSAMICZNEGO1 łyżka SOSU WORCESTER (opcjonalnie)2 ZĄBKI CZOSNKU1 łyżeczka POSIEKANEGO IMBIRU2 łyżki OLIWY Z OLIWEKnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek, musztardę, imbir, jajo. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy je na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i obsmażamy.W międzyczasie, w osobnej miseczce łączymy ze sobą składniki sosu. Gdy pulpeciki równomiernie się zrumienią wlewamy na patelnię sos. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając by smaki dobrze się połączyly a ocet odparował. Przed podaniem posypujemy wg uznania sezamem lub np posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar