ßßß

Idealna opcja na zabiegane dni i czyszczenie lodówki, indyk z patelni! Zamiast brokuła i papryki możecie użyć innych ulubionych warzyw. Do tego ryże kasze , świeże zioła na wierzch. I już! Pamiętajcie by smażyć mięso na porządnie rozgrzanej patelni – dzięki temu powinno zachować soczystość:)(4 porcje)500g filetu z INDYKA1 CZERWONA PAPRYKA1/2 cukinii (opcjonalnie)1 mały BROKUŁ3 ząbki CZOSNKU2cm paseczek ŚWIEŻEGO IMBIRU2 łyżki posiekanych ORZESZKÓW ZIEMNYCH (opcjonalnie)PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, IMBIR3 łyżki SOSU SOJOWEGO1 łyżeczka MĄKI ZIEMNIACZANEJ / MĄKI Z TAPIOKIOLIWA Z OLIWEK / OLEJ KOKOSOWYSÓL I PIEPRZDO PODANIA:RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/ KASZA BULGUR/ PĘCZAK/ KASZA JAGLANA / MAKARON RYŻOWYŚWIEŻA KOLENDRA/ PIETRUSZKAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!Mięso kroimy w kostkę, paprykę (i cukinię) w cienkie paseczki, brokuł dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa, i smażymy je ok 7-8 minut (do zrumienienia i miękkości). Zsuwamy warzywa na bok patelni, dodajemy dodatkową łyżkę oliwy, mięso, przyprawy, czosnek i imbir. Smażymy kolejne 5-6 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się rumieniło. W naczynku łączymy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i ok 100ml wody. Wlewamy sos na patelnię. Smażymy mieszając dodatkowe 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętąPodziel się: