ßßß Cookit - przepis na indyk z patelni z warzywami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

indyk z patelni z warzywami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Idealna opcja na zabiegane dni i czyszczenie lodówki, indyk z patelni! Zamiast brokuła i papryki możecie użyć innych ulubionych warzyw. Do tego ryże kasze , świeże zioła na wierzch. I już! Pamiętajcie by smażyć mięso na porządnie rozgrzanej patelni – dzięki temu powinno zachować soczystość:)
(4 porcje)
500g filetu z INDYKA
1 CZERWONA PAPRYKA
1/2 cukinii (opcjonalnie)
1 mały BROKUŁ
3 ząbki CZOSNKU
2cm paseczek ŚWIEŻEGO IMBIRU
2 łyżki posiekanych ORZESZKÓW ZIEMNYCH (opcjonalnie)
PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, IMBIR
3 łyżki SOSU SOJOWEGO
1 łyżeczka MĄKI ZIEMNIACZANEJ / MĄKI Z TAPIOKI
OLIWA Z OLIWEK / OLEJ KOKOSOWY
SÓL I PIEPRZ
DO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/ KASZA BULGUR/ PĘCZAK/ KASZA JAGLANA / MAKARON RYŻOWY
ŚWIEŻA KOLENDRA/ PIETRUSZKA
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!
Mięso kroimy w kostkę, paprykę (i cukinię) w cienkie paseczki, brokuł dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa, i smażymy je ok 7-8 minut (do zrumienienia i miękkości). Zsuwamy warzywa na bok patelni, dodajemy dodatkową łyżkę oliwy, mięso, przyprawy, czosnek i imbir. Smażymy kolejne 5-6 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się rumieniło. W naczynku łączymy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i ok 100ml wody. Wlewamy sos na patelnię. Smażymy mieszając dodatkowe 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną
szybkie curry z kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki z kurczakiem, cukinią, papryką i miętą
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/indyk-z-patelni-z-warzywami-orzeszkami-ziemnymi-imbirem-i-czosnkiem