Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Idealna opcja na zabiegane dni i czyszczenie lodówki,
indyk z patelni! Zamiast
brokuła i
papryki możecie użyć innych ulubionych warzyw. Do tego
ryże kasze , świeże
zioła na wierzch. I już! Pamiętajcie by smażyć
mięso na porządnie rozgrzanej patelni – dzięki temu powinno zachować soczystość:)(4 porcje)500g
filetu z INDYKA1
CZERWONA PAPRYKA1/2
cukinii (opcjonalnie)1 mały
BROKUŁ3 ząbki
CZOSNKU2cm paseczek ŚWIEŻEGO
IMBIRU2 łyżki posiekanych
ORZESZKÓW ZIEMNYCH (opcjonalnie)
PRZYPRAWY:
CHILLI,
SŁODKA PAPRYKA,
IMBIR3 łyżki
SOSU SOJOWEGO1 łyżeczka
MĄKI ZIEMNIACZANEJ /
MĄKI Z TAPIOKI
OLIWA Z OLIWEK /
OLEJ KOKOSOWYSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/
KASZA BULGUR/ PĘCZAK/
KASZA JAGLANA /
MAKARON RYŻOWYŚWIEŻA KOLENDRA/
PIETRUSZKAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!
Mięso kroimy w kostkę,
paprykę (i
cukinię) w cienkie paseczki,
brokuł dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy warzywa, i smażymy je ok 7-8 minut (do zrumienienia i miękkości). Zsuwamy warzywa na bok patelni, dodajemy dodatkową łyżkę
oliwy,
mięso,
przyprawy,
czosnek i
imbir. Smażymy kolejne 5-6 minut co jakiś czas mieszając by
mięso równomiernie się rumieniło. W naczynku łączymy
sos sojowy,
mąkę ziemniaczaną i ok 100ml
wody. Wlewamy sos na patelnię. Smażymy mieszając dodatkowe 1-2 minuty, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąPodziel się: