Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Chińczyk rządzi studenckimi obiadami, bo fajny, bo dużo tam umami, bo porcje ogromne i tani. No niby zalet duzo ale przyznajmy szczerze, za zdrowe to te dania z chińczyczka z budki nie są, a przede wszystkim piekielnie mam wrażenie ciężkie to, słodkie i tłuste.A prawdą jest, jeśli zakupicie butlę dobrej jakości
sosu sojowego,
ocet ryżowy i słoik
miodu, to chulaj dusza, domowego chińczyka możecie robić sobie w 25 minut kiedy tylko zapragniecie i gwarantuję, że wyjdzie Wam jeszzcze lepszy i na pewno żołądki docenią zdrowszą wersję obiadów :)(2 porcje)ok 400g
PIERSI Z KURCZAKA1/2
CZERWONEJ PAPRYKI1 duży ząbek
CZOSNKU1 łyżeczka STARTEGO
IMBIRUsok z 1/2
LIMONKIszczypta
CHILLI / kawałek
papryczki chilli (opcjonalnie)1-2 łyżki
OLEJU SEZAMOWEGO/RZEPAKOWEGO/OLIWY Z WYTŁOCZYN
OLIWEKGĘSTY
SOS SŁODKO-KWAŚNY Z
LIMONKĄ:100ml
SOSU SOJOWEGO50ml
OCTU RYŻOWEGO1 łyżka
MIODU1-2 łyżeczki
MĄKI ZIEMNIACZANEJ /
MĄKI Z TAPIOKI1 łyżka
OLEJU SEZAMOWEGO lub RZEPAKOWEGO (ew
oliwy z wytłoczyn
oliwek)DO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY
MAKARON SOJOWY/RYŻOWY/VERMICELLI2 łyżki
SEZAMU (użyłam czarnego)SZCZYPIOREK/KOLENDRA
Kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy olej/oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
imbir,
sok z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. W międzyczasie
paprykę kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy
kurczaka. Smażymy co jakiś czas mieszając aż
mięso się podrumieni. W naczynku łączymy składniki sosu (
mąkę najlepiej rozmieszać wcześniej w 2-3 łyżkach
wody by nie powstały grudki). Sos dolewamy do
kurczaka. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut by sos zgęstniał a
ocet lekko odparował. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy sezamem/szczypiorkiem lub
kolendrą. Gotowe!nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemPodziel się: