Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Soczyste fileciki z
kurczaka w lekko egzotycznej wersji, mimo to proste w przygotowaniu! Sos ze słodkim
mango,
ostrym imbirem i
sosem sojowym, do tego pęczek świeżej
bazylii. Fajne danie na codzień, my najbardziej lubimy jeść je z
ryżem.(2-3 porcje)1 podwójna
PIERSI Z KURCZAKA (lub
INDYKA)1 miękkie, dojrzałe
MANGO200 ml
BULIONU (lub
wody z 2 łyżkami
sosu sojowego)1 łyżka
MĄKI ZIEMNIACZANEJpęczek posiekanej ŚWIEŻEJ
BAZYLIIMARYNATA:1 łyżka drobno posiekanego
IMBIRU2 ząbki
CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki
MIODU2 łyżki
SOSU SOJOWEGO2 łyżki
OCTU RYŻOWEGO/WINNEGO1 płaska łyżeczka
IMBIRU I
SŁODKIEJ PAPRYKI3 łyżki
OLIWY Z OLIWEK/
OLEJU KOKOSOWEGODO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY
KASZA BULGUR/ JĘCZMIENNAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Kurczaka kroimy w cienkie, 1cm fileciki, delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 20-30 minut.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Zamarynowane filety wraz z marynatą podsmażamy na rozgrzanej patelni 2 minuty z każdej strony (do zrumienienia) i przekładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na wciąż gorącą patelnię z resztkami marynaty wlewamy bulion/wodę i stopniowo, wciąż energicznie mieszając dosypujemy
mąkę ziemniaczaną, tak by nie powstały grudki ( najlepiej zrobić to przy użyciu trzepaczki), doprawiamy
solą i
pieprzem. Sosem zalewamy
mięso, dodajemy
mango i połowę posiekanej
bazylii. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 25 minut. Przed podaniem posypujemy resztą posiekanej
bazylii.. Gotowe!
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi
gruszkami i
żurawinąszybkie
curry z
kurczakiem i
bakłażanemszaszłyki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką i
miętąPodziel się: