ßßß

Kurczak słodko-kwaśny jest znany chyba kazdemu studentowi. Chińczyk rządzi studenckimi obiadami, bo fajny, bo dużo tam umami, bo porcje ogromne i tani. No niby zalet duzo ale przyznajmy szczerze, za zdrowe to te dania z chińczyczka z budki nie są, a przede wszystkim piekielnie mam wrażenie ciężkie to, słodkie i tłuste.A prawdą jest, jeśli zakupicie butlę dobrej jakości sosu sojowego, ocet ryżowy i słoik miodu, to chulaj dusza, domowego chińczyka możecie robić sobie w 25 minut kiedy tylko zapragniecie i gwarantuję, że wyjdzie Wam jeszzcze lepszy i na pewno żołądki docenią zdrowszą wersję obiadów :)(2 porcje)ok 400g PIERSI Z KURCZAKA1/2 CZERWONEJ PAPRYKI1 duży ząbek CZOSNKUsok z 1/2 LIMONKI1 łyżeczka STARTEGO IMBIRUszczypta CHILLI / kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)1-2 łyżki OLEJU SEZAMOWEGO/RZEPAKOWEGO/OLIWY Z WYTŁOCZYN OLIWEKGĘSTY SOS SŁODKO-KWAŚNY Z LIMONKĄ:100ml SOSU SOJOWEGO50ml OCTU RYŻOWEGO1 łyżka MIODU1-2 łyżeczki MĄKI ZIEMNIACZANEJ / MĄKI Z TAPIOKI1 łyżka OLEJU SEZAMOWEGO lub RZEPAKOWEGO (ew oliwy z wytłoczyn oliwek)DO PODANIA:RYŻ BASMATI/JAŚMINOWYMAKARON SOJOWY/RYŻOWY/VERMICELLI2 łyżki SEZAMU (użyłam czarnego)SZCZYPIOREK/KOLENDRAKurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy olej/oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sok z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. W międzyczasie paprykę kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Smażymy co jakiś czas mieszając aż mięso się podrumieni. W naczynku łączymy składniki sosu (mąkę najlepiej rozmieszać wcześniej w 2-3 łyżkach wody by nie powstały grudki). Sos dolewamy do kurczaka. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut by sos zgęstniał a ocet lekko odparował. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy sezamem/szczypiorkiem lub kolendrą. Gotowe!nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
zapiekanka z mielonym indykiem, pomidorami i miętą
zapiekanka z dynią, kurczakiem i rozmarynem
wieprzowina zapiekana z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną