Wykonanie
Teriyaki zdecydowanie należy do moich ulubionych azjatyckich smaków. Sos nadaje się idealnie do
mięs,
łososia i
tofu, jest bardzo charakterystyczny i przepyszny, ale do jego przygotowania potrzebne są dwa dość kłopotliwe składniki: mirin i sake. Po pierwsze, są dość trudne do zdobycia. Po drugie, są całkiem drogie. Po trzecie, średnio podoba mi się kupowanie półlitrowej butelki mirin, żeby zużyć dwie łyżeczki do sosu. I wreszcie, po czwarte, oba te specyfiki zawierają mniejszą lub większą ilość
alkoholu, co nie każdemu może pasować w przepisach. Starałam się tak dopasować ten sos, aby był szybki do przygotowania, bardzo prosty do wykonania i składał się z produktów, które nie są zbyt drogie i można je ,,dorwać'' na tygodniu azjatyckim czy w każdych lepiej zaopatrzonych delikatesach. Jak dla mnie idealnie imituje oryginalny sos i nie kupię już gotowego teriyaki skoro tak łatwo przygotować go w domu :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 2 porcje►
pierś z kurczaka [250 g]►
sos sojowy [40 g / 4 łyżki]►
miód [50 g / 2 łyżki]►
ocet ryżowy [1 łyżka]►
olej sezamowy (lub opcjonalnie inny roślinny) [1 łyżka]► ziarna
sezamu [5 g / 1 łyżeczka]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]►
imbir w proszku [1/3 łyżeczki]1. Umyte i osuszone
piersi z kurczaka przygotować tym prostym sposobem.2. Na patelni wymieszać wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu aż
miód zacznie się lekko karmelizować a cały sos ,,bąbelkować'' i gęstnieć. Trwa to ok. 3-5 minut.3. Do gotowego sosu dodać porwanego na kawałki
kurczaka i gotować przez kolejne 3 minuty, aż
mięso przejdzie smakiem. Całość posypać
sezamem. Podawać
solo, z
ryżem,
sałatką lub na kanapce.* Jeśli chcesz użyć sosu z
rybą bądź
tofu, postępuj tak samo. Na początku upiecz lub podsmaż kawałki
ryby lub
tofu, następnie przygotuj sos, zostaw na moment do lekkiego zgęstnienia i wrzuć składniki na dodatkowe 3-5 minut, żeby przeszły smakiem teriyaki.