ßßß Cookit - przepis na Uproszczony kurczak teriyaki [Kuchnia japońska dla leniwych].

Uproszczony kurczak teriyaki [Kuchnia japońska dla leniwych].

nazwa

Wykonanie

Teriyaki zdecydowanie należy do moich ulubionych azjatyckich smaków. Sos nadaje się idealnie do mięs, łososia i tofu, jest bardzo charakterystyczny i przepyszny, ale do jego przygotowania potrzebne są dwa dość kłopotliwe składniki: mirin i sake. Po pierwsze, są dość trudne do zdobycia. Po drugie, są całkiem drogie. Po trzecie, średnio podoba mi się kupowanie półlitrowej butelki mirin, żeby zużyć dwie łyżeczki do sosu. I wreszcie, po czwarte, oba te specyfiki zawierają mniejszą lub większą ilość alkoholu, co nie każdemu może pasować w przepisach. Starałam się tak dopasować ten sos, aby był szybki do przygotowania, bardzo prosty do wykonania i składał się z produktów, które nie są zbyt drogie i można je ,,dorwać'' na tygodniu azjatyckim czy w każdych lepiej zaopatrzonych delikatesach. Jak dla mnie idealnie imituje oryginalny sos i nie kupię już gotowego teriyaki skoro tak łatwo przygotować go w domu :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
składniki na 2 porcje
pierś z kurczaka [250 g]
sos sojowy [40 g / 4 łyżki]
miód [50 g / 2 łyżki]
ocet ryżowy [1 łyżka]
olej sezamowy (lub opcjonalnie inny roślinny) [1 łyżka]
► ziarna sezamu [5 g / 1 łyżeczka]
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
imbir w proszku [1/3 łyżeczki]
1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka przygotować tym prostym sposobem.
2. Na patelni wymieszać wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu aż miód zacznie się lekko karmelizować a cały sos ,,bąbelkować'' i gęstnieć. Trwa to ok. 3-5 minut.
3. Do gotowego sosu dodać porwanego na kawałki kurczaka i gotować przez kolejne 3 minuty, aż mięso przejdzie smakiem. Całość posypać sezamem. Podawać solo, z ryżem, sałatką lub na kanapce.
* Jeśli chcesz użyć sosu z rybą bądź tofu, postępuj tak samo. Na początku upiecz lub podsmaż kawałki ryby lub tofu, następnie przygotuj sos, zostaw na moment do lekkiego zgęstnienia i wrzuć składniki na dodatkowe 3-5 minut, żeby przeszły smakiem teriyaki.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/03/uproszczony-kurczak-teriyaki-kuchnia.html