Wykonanie
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, ciągle szukam nowych smaków, próbuję i dużo czytam książek oraz oglądam programy w telewizji, oczywiście kulinarne i podróżnicze. Mam dla was jeszcze dzisiaj bardzo ciekawe danie, wyszło naprawdę pyszne. Mam taką wielką książkę Azjatyckie Inspiracje i znalazłam tam wiele ciekawych przepisów. No i tak powstały koreczki. Smakują rewelacyjnie, ja osobiście uwielbiam takie smaki.Danie przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach Lidl - tydzień azjatycki .Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
filetu z kurczaka- 7 plastrów
ananasa (u mnie z puszki, ale może być świeży)- mała
papryka czerwona- garść
szczypiorku- 1 łyżka
octu ryżowego- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 łyżeczka
miodu- posiekany ząbek
czosnku (1 duży lub dwa małe)- 1 łyżeczka posiekanego
imbiru (u mnie marynowany, ale może być świeży)Wykonanie:
Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy
ocet ryżowy,
sos sojowy,
miód i mieszamy, dodajemy posiekany
czosnek i
imbir. Dodajemy do marynaty
mięso i mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę
oleju kokosowego i układamy plastry
ananasa - najlepiej jak jest to patelnia grillowa, podpiekamy i przekładamy na talerz. Kroimy każdy plaster na cztery części. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy łyżeczkę
oleju kokosowego i podsmażamy
mięso, nie smażmy na dużym ogniu, raczej na średnim, aby się nie przypaliło.
Paprykę kroimy na kawałki. Na patyczki nadziewamy kawałek
kurczaka,
papryki,
ananasa, ponownie
kurczaka,
paprykę i
ananasa. I tak do wyczerpania składników. Przekładamy koreczki na talerz i posypujemy
szczypiorkiem.