Wykonanie
Krucha, soczysta o wyraźnym smaku
imbiru - pyszna. Warto pokusić się o takiego szaszłyczka. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach :) Przepis z programu Ewy Wachowicz " Ewa gotuje "
Składniki :4
piersi z kurczaka ( robiłam z 2 ale marynaty użyłam w całości )Marynata :8 łyżek
sosu sojowego8 łyżek
oliwy1 łyżeczka mielonego
imbiru4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka
miodu1
cebula pocięta w ćwiartki( opcjonalnie )Wszystkie składniki marynaty mieszamy aż dobrze się połączą. Piersi tniemy w paski ok 1 cm grubości, wkładamy do marynaty tak aby marynata pokryła je w całości. Marynujemy całą noc a jeśli nie mamy czasu to przynajmniej 30 minut muszą poleżeć. Ja marynowałam 1 godzinę i wyszły pyszne.Patyczki od szaszłyków najlepiej wcześniej namoczyć w zimnej wodzie,żeby się nie spaliły - czego ja nie uczyniłam.Piersi wyjmujemy z marynaty i nabijamy na patyczki. Układamy na kratce lub na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20 minut w 180°C.Smacznego :)