Wykonanie
Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem
sosu sojowego,
czosnku,
chili i
imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą
słodyczy.Tak przygotowana
cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką.
Składniki:1 średnia
cukinia5 łyżek
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
miodu1 duża szczypta
chili1 duża szczypta mielonego
imbiruCukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki.
Czosnek drobniutko posiekać.Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać
oliwę, dodać
miód, a kiedy się rozpuści dodać
sos sojowy chili i
imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać
czosnek, wymieszać i położyć plastry
cukinii.Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony.
Cukinia powinna lekko zmięknąć.
W takiej samej zaprawie można przygotować
cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich
cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu jednej strony i obróceniu dobrze jest jeszcze polać plasterki resztką zaprawy. Jednak tak przyrządzona
cukinia z grilla jest mniej aromatyczna niż
cukinia karmelizowana na patelni.