ßßß Cookit - przepis na Cukinia słodko-pikantna

Cukinia słodko-pikantna

nazwa

Wykonanie

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy.
Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką.
Składniki:
1 średnia cukinia
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 duża szczypta chili
1 duża szczypta mielonego imbiru
Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać.
Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii.
Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć.
W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu jednej strony i obróceniu dobrze jest jeszcze polać plasterki resztką zaprawy. Jednak tak przyrządzona cukinia z grilla jest mniej aromatyczna niż cukinia karmelizowana na patelni.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/cukinia-sodko-pikantna.html