Wykonanie
Szybkie jedzenie to nie tylko chińczyk na trasie praca-dom, zupa z proszku czy pulpety ze słoika. Mając w kuchni 20 minut można wyczarować wspaniałe i pełnowartościowe posiłki. Wystarczy tylko odrobina fantazji i chęci. Poniżej znajduje się przepis na kotlet wołowy z karmelizowaną
cebulą i
cukinią.
Składniki na porcję dla dwóch osób:250 g. rozbefu wołowego1
papryczka chili3 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
miodu gryczanego1
czerwona cebula1
cukiniaświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Umyte
mięso wkładam do pojemnika. W osobnej miseczce umieszczam posiekane
chili i
czosnek,
sos sojowy,
ocet balsamiczny,
oliwę z oliwek i
miód. Mieszam wszystkie składni aż
miód się rozpuści. Następnie zalewam
mięso marynatą i odstawiam do lodówki na kilka godzin – im dłużej
mięso się marynuje tym lepszy ma smak. Ja pozostawiłam je w lodówce przez 10 godzin, ale można pominąć ten krok lub ograniczyć go do kilku minut.
Mięso warto wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, aby nabrało temperatury pokojowej. Oczywiście nie zawsze jest na to czas 😉 Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią odrobinę marynaty z
mięsa i dodaję
cebulę. Smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż
cebula się zeszkli. Następnie zwiększam ogień i dodaję
mięso oraz „frędzle” z
cukinii (przygotowane za pomocą obieraczki do warzyw) . Smażę z każdej ze stron przez ok 3 minuty aż
mięso się zarumieni.Dolewam odrobinę
wody (ok 1/5 szklanki), przykrywam patelnię i zmniejszam gaz. Duszę
mięso przez ok 5-7 minut na wolnym ogniu, aż powstanie sos. Jeżeli
mięso ma być różowe w środków wówczas ten krok należy pominąć.Dodatki:Ja przygotowałam
kaszę kuskus (wymaga nie więcej niż 5 minut) oraz szybką
sałatkę z
rukoli, papai i liczi. Mając więcej czasu mogłabym ugotować
kaszę pęczak (ok 20 minut), która jest o wiele zdrowsza oraz przygotować surówkę z
selera. Danie można połączyć z dowolnym ulubionym dodatkiem.