ßßß Cookit - przepis na Kotlet wołowy w słodkim sosie z karmelizowaną cebulą i cukinią

Kotlet wołowy w słodkim sosie z karmelizowaną cebulą i cukinią

nazwa

Wykonanie

Szybkie jedzenie to nie tylko chińczyk na trasie praca-dom, zupa z proszku czy pulpety ze słoika. Mając w kuchni 20 minut można wyczarować wspaniałe i pełnowartościowe posiłki. Wystarczy tylko odrobina fantazji i chęci. Poniżej znajduje się przepis na kotlet wołowy z karmelizowaną cebulą i cukinią.
Składniki na porcję dla dwóch osób:
250 g. rozbefu wołowego
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu gryczanego
1 czerwona cebula
1 cukinia
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso wkładam do pojemnika. W osobnej miseczce umieszczam posiekane chili i czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód. Mieszam wszystkie składni aż miód się rozpuści. Następnie zalewam mięso marynatą i odstawiam do lodówki na kilka godzin – im dłużej mięso się marynuje tym lepszy ma smak. Ja pozostawiłam je w lodówce przez 10 godzin, ale można pominąć ten krok lub ograniczyć go do kilku minut.
Mięso warto wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, aby nabrało temperatury pokojowej. Oczywiście nie zawsze jest na to czas 😉 Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią odrobinę marynaty z mięsa i dodaję cebulę. Smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Następnie zwiększam ogień i dodaję mięso oraz „frędzle” z cukinii (przygotowane za pomocą obieraczki do warzyw) . Smażę z każdej ze stron przez ok 3 minuty aż mięso się zarumieni.
Dolewam odrobinę wody (ok 1/5 szklanki), przykrywam patelnię i zmniejszam gaz. Duszę mięso przez ok 5-7 minut na wolnym ogniu, aż powstanie sos. Jeżeli mięso ma być różowe w środków wówczas ten krok należy pominąć.
Dodatki:
Ja przygotowałam kaszę kuskus (wymaga nie więcej niż 5 minut) oraz szybką sałatkę z rukoli, papai i liczi. Mając więcej czasu mogłabym ugotować kaszę pęczak (ok 20 minut), która jest o wiele zdrowsza oraz przygotować surówkę z selera. Danie można połączyć z dowolnym ulubionym dodatkiem.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/kotlet-wolowy-w-slodkim-sosie-z-karmelizowana-cebula-i-cukinia